fallback

Италианското правителство одобри проектобюджета за 2016 г.

Рим се изправя пред тежки и рискови преговори с Брюксел за фискалните цели

17:49 | 15.10.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Италианското правителство одобри проектобюджета за 2016 г., в който са заложени данъчни съкращения и мерки в подкрепа на растежа, съобщава Ройтерс.

Законопроектът ще влезе за разглеждане от парламента на страната и трябва да бъде одобрен до края на годината.

Премиерът Матео Ренци съобщи, че се отменя данъкът за основните жилища на италианците. Отпадат и таксите върху оборудването за индустрията и селското стопанство. Ще бъде намален и основният корпоративен данък. Мерките са на стойност 5 млрд. евро за сметка на държавния бюджет. 

Италия планира да спази изискванията на Европейската комисия за бюджетния дефицит, макар и да забавя темповете на договорената с Брюксел фискална консолидация.

Правителството на Ренци обаче се изправя пред доста рискови преговори с европейските власти за бюджета през 2016 г. Италия най-накрая тръгна по пътя на възстановяването след тригодишна рецесия, но икономическият ортодоксален диктат на Европейския съюз повелява, че сега е точният момент за затягане на фискалната политика, отбелязва информационната агенция.

С този бюджет Италия вероятно няма да отговори на европейските изисквания за намаляване на бюджета и на структурния дефицит, тъй като понижението е обвързано с колебанията на икономическия растеж в законопроекта. Така вместо да намали структурния дефицит с 0,5%, Италия предлага да го увеличи с 0,4%.

През миналия месец италианското правителство увеличи целта си за бюджетния дефицит до 2,2% от БВП от 1,8%, както и за публичния дълг, който е вторият най-висок в еврозоната след гръцкия, до 131,4% от БВП от 130,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още