fallback

ЕЦБ готви затягане на изискванията към гръцките банки за стрестестовете

Гръцкото правителство внесе в парламента първия пакет с промени, искани от кредиторите

22:48 | 12.10.15 г. 5

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поиска повишаване на минималния капитал на гръцките банки, за да преминат стрестестовете, извършвани на банковата система в Европа. Това съобщава Bloomberg като се позовава в свои източници в Гърция, пожелали анонимност.

Според информацията централната банка ще заложи коефициент Tier 1 при базов сценарий от 9,5% и 8% при благоприятна среда. В паневропейския тест през миналата година заложените показатели бяха съответно 8% и 5,5%.

Увеличението ще означава, че гръцикте банки ще трябва да повишат капитала си с вноски от акционерите и облигационерите, допълва информационната агенция. На този етап информацията не е потвърдена от централната банка на Гърция и ЕЦБ.

През юли бяха заделени 25 млрд. евро от спасителния план за Гърция за рекапитализация на банките. Това е и една от основните задачи на правителството, което декларира, че ще работи за реализацията й най-късно до края на тази година.

И четирите големи банки - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank, бяха подложени на стрестестове през миналата година. Тогава те успяха да отстранят проблемите благодарение на увеличение на капитала, извършено в началото на 2014 година, и плановете за преструктуриране, изготвени от Европейската комисия.

В последната година обаче банките загубиха към 43 млрд. евро, след като гърците започнаха активно да теглят депозитите си, загубили доверие в банковата система.

Междувременно гръцкото правителство внесе в парламента и първите предложения за промени в законодателството, изискани от кредиторите. Сред тях е увеличение на данъците върху наемите и сериозно увеличаване на глобите при укриване на данъците, както и промени в пенсионната система - премахването на ранното пенсиониране до 2022 година. 

Приходите от данъците ще се облагат с 15% (вместо 11%) за до 12 хил. евро годишно и с 35% (вместо 33%) над 12 хил. евро годишно. Тази мярка ще бъде ретроактивна и ще влезе в сила за доходи от наеми от 1 януари 2015 година. 

"Катимерини" съобщава за закрито заседание на депутатите от управляващата коалиция, на която премиерът Алексис Ципрас е получил уверението, че предложенията ще бъдат приети. Само един депутат от ANEL е съобщил, че няма да подкрепи правителството при гласуването. 

Във вторник пакетът ще бъде разгледан в съвместно заседание на три комисии и мерките ще бъдат гласувани след дебати на 16 октомври..

Първоначално се очакваше гласуването да бъде на 15 октомври, но беше отложено с ден, за да бъде изчакано завръщането на Алексис Ципрас от Брюксел. Той ще участва на заседание на Европейския съвет, насрочено за 15 и 16 октомври, а разговорите ще бъдат посветени основно на миграционния поток в Европа.

Темата с дълговете на Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още