fallback

ЕС настоява Русия да спре ударите срещу опозицията на Асад

Руската намеса в конфликта в Сирия заплашва да удължи конфликта и да подкопае намирането на политическо решение, според външните министри

16:35 | 12.10.15 г. 16

Министрите на външните работи на държавите от Европейския съюз (ЕС) настояват Русия незабавно да спре въздушните удари срещу сирийските опозиционни групи, съобщава Ройтерс.

Министрите предупреждават, че руската намеса в конфликта в Сирия заплашва да удължи конфликта и да подкопае намирането на политическо решение.

От срещата на министрите на външните работи обаче става ясно, че ЕС е разделен по отношение на сирийската политика. Липсват и идеи как точно да се прекрати конфликтът в страната, заради който тръгна безпрецедентна бежанска криза.

Руските атаки в Сирия доведоха и до нарушаване на въздушното пространство на Турция, което доведе до остра реакция на членовете на НАТО. Москва е и в тясно сътрудничество с Иран в Сирия – комбинация, която вероятно би решила конфликта в полза на сирийския президент Башар Асад.

Преди днешната среща на министрите топдипломатът на ЕС Федерика Могерини коментира, че „има някои тревожни елементи“ на намеса, като например нарушаването на въздушното пространство на Турция и ударите срещу други групи, освен „Ислямска държава“, в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още