fallback

Драги: Програмата за количествено облекчаване работи по-добре от очакваното

Заради ниската инфлация и последствията от забавянето на развиващите се пазари ЕЦБ е готова да разшири програмата

12:53 | 11.10.15 г. 10

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че програмата за количествено облекчаване работи по-добро от очакванията, въпреки че ще отнеме повече време от предвижданото, за да успее банката да постигне целевата си инфлация, съобщава Bloomberg.

„Доволни сме от програмата, тъй като тя отговаря на, и дори надминава, първоначалните ни очаквания“, заяви председателят на ЕЦБ в интервю за гръцкия вестник Kathimerini в събота. Макар че „в момента изглежда, че ще е нужно малко повече време от очакваното, за да може инфлацията да се върне и стабилизира на нива около 2%“, това се дължи основно на срива на цените на петрола, заяви той.

Драги определи по-ниските цени на заемите, растящия обем на кредитите и по-добрия достъп до заеми за малките бизнеси като признаци, че програмата за количествено облекчаване има положителен ефект. Въпреки това, с ниво на инфлацията под нулата за пръв път от март насам и с евентуалните рискове в следствие на забавянето на развиващите се пазари, той заяви, че ЕЦБ е готова да разшири схемата за изкупуване на активи при нужда.

Икономисти и инвеститори спекулират дали ЕЦБ ще предприеме стъпки за увеличаването на плана за изкупуване на активи на стойност 1,1 трлн. евро. Следващата среща по паричната политика на централната банка ще се състои на 22 октомври в Малта.

В интервюто Драги казва още, че Гърция се нуждае както от „елемент на облекчаване на дълга“, така и от решително прилагане на условията по спасителната програма. Той заяви, че страната има „добър шанс“ да се върне отново към растеж през 2016 г. и отново наблегна, че кризата, която докара страната почти до излизане от еврозоната, е подчертала слабостите на сегашната институционална рамка на валутния съюз.

„Съюз, при който някои политици призовават централната банка да вземе решение по членството на определени страни не е правилен“, заяви той. „Централната банка трябва просто да върши работата на централна банка, т.е. да определя ценовата стабилност в средносрочен план, а не да бъде призовавана към взимането на подобни решения. Ето защо трябва да предприемем стъпки към по-голяма политическа интеграция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още