fallback

Белгия увеличава заплатите на най-бедните с новия си бюджет

Цигарите, алкохолът и газираните напитки обаче ще поскъпнат значително след Нова година

12:22 | 11.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател

Цигарите, алкохолът и газираните напитки в Белгия ще поскъпнат значително от Нова година, а заплатите на най-бедните ще се увеличат.

Това е цената на компромиса за бюджета, постигнат от дясната управляваща коалиция. Министрите намалиха с почти 900 млн. евро планираните приходи в бюджета, за да вдигнат доходите на най-бедните граждани.

Според договорката, постигната вчера, пакет цигари ще поскъпне с 32 цента, а насипният тютюн - с 2,88 до 2018 г. Още от 1 януари пакет цигари ще стане €5,93 (€5,8 сега). Покачването на алкохола е с €2,52 на бутилка, а виното със 17 цента. Белгия въведе и данък "здраве" за подсладените безалкохолни продукти от 3 цента на литър. Очакваните приходи от него са 50 млн. годишно.

Масово използваното дизелово гориво също поскъпва – с 2 евро на резервоар, като увеличението ще обхване и следващите 2 г. В момента цената му е €1/л. Затова пък цената на газа ще спадне. Правителството се отказа от планираното ново увеличение на тока, след като преди месец данъкът върху електричеството бе удвоен.

Леко нарастват и корпоративните данъци, но пък социалните вноски на работодателите ще паднат, което според правителството означава, че ще може да се наемат повече нискоквалифицирани работници и безработицата ще падне.

В малките фирми първият работник ще е безплатен за работодателя. Намаляват се и отчисленията за самонаетите. Затова пък значително се увеличават и ниските и средни заплати. Най-бедните, които работят за по-малко от 1500 евро месечно, ще получат по 140 евро към всеки фиш до 2019 г. Средната заплата от 3300 евро, ще се увеличи с 91 всеки месец, а по-високите (под €4500) – със 78. С 2% се увеличават и минималните пенсии.

Решението за бюджета идва след поредица от национални стачки, включително 2 през последната седмица – генерална в сряда и на жп транспорта в петък. Това е най-значимата данъчна реформа в Белгия от 60-те години насам. Синдикатите поздравиха дясното правителство с намаляването на данъчната тежест. Те обаче са недоволни от „захарния“ данък, тъй като освен, че ще намали приходите на магазините, ще накара хората да си купуват най-евтините безалкохолни, в които има най-много добавки.

По европейските правила всяка страна от ЕС трябва да представи за съгласуване в Европейската комисия бюджетните си планове за догодина. Не всички са щастливи от данъчната реформа обаче. Интернет страниците на премиера Шарл Мишел и на парламента, бяха хакнати вчера от групата "Анонимус Белгия". Хакерите обявиха в Туитър, че правителствтото прави грешка.

Още подобни четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още