fallback

Турция ще получи исканото увеличение на газовите доставки през „Турски поток“

Анкара е поискала още 3 млрд. куб. метра газ по "Син поток"

12:26 | 09.10.15 г. 5

Турция ще получи увеличаването на газовите доставки през „Турски поток“, съобщи пред журналисти ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, пише руската информационна агенция ТАСС.

Анкара е поискала увеличение да доставките през „Син поток“ с 3 млрд. куб. метра годишно. „На този етап няма окончателно решение, но най-малко два от трите милиарда куб. метра газ ще бъдат доставени по газопровода „Турски поток“, каза Милер.

Към момента Турция получава газ по два източника – през българската газопреносна мрежа и „Син поток“, минаващ по дъното на Черно море, чийто пълен капацитет е 16 млрд. куб. метра. Досега обаче този обем не беше запълнен заради по-ниското потребление в страната.

Предвижда се една от тръбите на "Турски поток" да бъде насочена изцяло за нуждите на турския пазар. Нейният капацитет е малко над 15 млрд. куб. метра природен газ.

Преди дни стана ясно, че „Газпром“ обмисля и вариант газопроводът, който ще замести замразения „Южен поток“, да бъде само с две тръби, а не с четири, каквито бяха първоначалните планове – едната за турските потребители, а другата – за задоволяване на нуждите от газ в региона.

Същевременно се активизира работата и по разширението на „Северен поток“ - в края на септември беше подписано споразумение с европейските партньори на Газпром по проекта. Газопроводът трябва да отговаря на всички изисквания на европейското законодателство, коментират от Европейската комисия и отричат по-благосклонно отношение на институциите спрямо „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още