fallback

НАТО се събира да обсъди руската военна намеса в Сирия

Великобритания ще разположи свои войски в Балтийските държави заради украинския конфликт

09:44 | 08.10.15 г. 12

Военната намеса на Русия в Сирия ще е основна тема на разговор на министрите на отбраната на държавите от НАТО, които ще се срещнат в Брюксел, съобщава ВВС.

Очаква се министрите да преразгледат и някои мерки, въведени в началото на конфликта в Украйна.

Очаква се Алиансът да изрази солидарността си с Турция, която в края на миналата седмица алармира, че руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на страната.

Очаква се също така британският военен министър Майкъл Фалън да обяви, че страната му ще разположи свои войски в Балтийските републики.

Русия – съюзник на сирийския президент Башар Асад, започна своята въздушна кампания преди седмица. Москва отрича твърденията, че атакува опозицията на Асад и твърди, че поразява цели на “Ислямска държава”.

Вчера Кремъл започна и ракетен обстрел от Каспийско море.

Руското външно министерство съобщи, че Москва е склонна да установи контакт със Свободната сирийска армия – бунтовническа групировка от западните райони на Сирия, с която да обсъди борбата срещу “другите терористични групи”.

Междувременно американският министър на отбраната Аш Картър, който също ще присъства на срещата а НАТО, обяви, че САЩ няма да си сътрудничат с Русия. “Смятаме, че Русия има грешна стратегия. Тя продължава да поразява цели, които не са на “Ислямска държава”, коментира той.

Ако британският военен министър Майкъл Фалън обяви разполагането на войски в Балтийските държави, Великобритания ще се присъедини към Германия и САЩ, които вече имат военен персонал в региона в опит да укрепят източната граница на Алианса от руската агресия, отбелязва FT.

Това решение със сигурност няма да се посрещне добре от Москва. Русия отдавна обвинява НАТО, че разширява сферата си на влияние и се опитва да милитаризира територии по границата си.

По времето на предишния парламент Великобритания намаляваше военното си присъствие в чужбина. Армията на страната претърпя и драстични съкращения, а правителството взе решение да затвори окончателно свои бази в Германия, връщайки у дома около 20 хил. войници.

Британският военен министър ще обяви и планове за разширяване на мисията за обучение на украинските въоръжени сили. В момента има около 75 британски военни инструктори в Западна Украйна, които са обучили около 1 600 военни. Още през август Фалън съобщи, че капацитетът на проекта ще бъде удвоен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още