fallback

ЕЦБ обмисля нови строги правила заради гафа с речта на Беноа Кьоре

Занапред, при срещи с инвеститори, всеки член на борда на директорите трябва да бъде придружен от свидетел

18:18 | 02.10.15 г. 4

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка обмисля въвеждане на нови строги правила за разпространяването на деликатна информация, която би повлияла на пазарите, съобщи германският всекидневник FAZ.

Занапред, при срещи с инвеститори, всеки член на борда на директорите трябва да бъде придружен от свидетел. Целта е при последвали спорни случаи той или тя да може да потвърди развоя на разговора. Такива свидетели може да бъдат служители в банката, базирана във Франкфурт. Освен това те биха могли да се намесват при деликатни ситуации.

Новите правила са по примера на Федералния резерв на САЩ, но не чак толкова строги“, казва източник на FAZ, пожелал анонимност. Освен това в бъдеще речите на членове на борда на директорите трябва да стават публично достъпни едновременно за цялата общественост. Не е ясно обаче кога ще влязат в сила новите правила в ЕЦБ. Причината за промените по всяка вероятност е комуникационният гаф от месец май с речта на Беноа Кьоре, който членува в борда на директорите. Изказването му беше по време на закрита среща с мениджъри на хедж фондове в Лондон. Тогава, при закрити врата, Кьоре казва, че заради очаквания период на ниска ликвидност през лятото банката възнамерява да увеличи своите покупки на активи от еврозоната през май и юни.

Изказването на Кьоре обаче стана публично едва на следващия ден, така че инвеститорите не бяха подготвени, че еврото ще загуби стойността си, а при акциите и облигациите ще се стигне до подем. Освен онези избрани, които са присъствали на срещата с него предния ден.

След като понесе остри критики, ЕЦБ призна, че е било грешка да не публикува веднага речта на Кьоре. Председателят на ЕЦБ Марио Драги каза през юни, че случилото се е било грешка, а самият Кьоре заяви през август, че повече няма да изнася речи на събития, организирани от банки. Според агенция Bloomberg проектодокумент с новите правила е бил изпратен до централните банки в отделните държави, а целта е до края на годината да се стигне до споразумение за насоките. Източниците на агенцията твърдят, че макар правилата да са предназначени изключително за членовете на борда на ЕЦБ, поне още две централни банки обмислят да ги приемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още