fallback

Европейските борси приключиха търговията с големи спадове

Опасенията, свързани с Glencore и Volkswagen, повлияха на настроенията на инвеститорите

19:24 | 28.09.15 г.

Европейските индекси приключиха търговията в понеделник с рязък спад, тъй като опасенията, свързани с производителката на автомобили Volkswagen и миннодобивна компания Glencore продължиха да влияят на настроенията на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 затвори с около 2% спад, потъвайки допълнително, след като щатските индекси отбелязаха спад от около 1 на сто.

Лондонският индекс FTSE 100 попадна в червена територия, свивайки се с 2,46%, докато Германският DAX завърши търговията с 2% надолу, засегнат силно от случващото се в автомобилната индустрия. Френският индекс CAC пък се сви с около 2,7%.

Американските акции се търгуваха с понижения в понеделник, след като несигурността около покачването на лихвения процент от Фед и ръстът на световната икономика продължиха да тегнат върху настроенията на инвеститорите.

Най-голяма загуба днес понесе листнатата в Лондон Glencore, чиито акции се търгуваха с 25% надолу. Причина за разпродажбата на акциите ѝ се оказаха съмненията в успеха на спасителната програма на швейцарската компания.

Новините за Glencore повлияха негативно на акциите на други компании. Anglo American приключи търговията със спад от 10%, а BHP Billiton - с 6% надолу.

Междувременно акциите на германския производител на автомобили Volkswagen се търгуваха с 8% по-ниско, след като Audi обяви, че 2,1 млн. коли са засегнати от скандала с емисиите. Акциите на Porsche, която също е собственост на Volkswagen отчетоха спад от 6,9% днес.

Книжата на листнатата в Лондон Vodafone пък завършиха търговията с 4,8% надолу, след като вторият по големина мобилен оператор в света обяви, че е прекратила преговорите си с Liberty Global за размяна на активи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още