fallback

Дизелгейт се разраства*

Германското правителство заяви, че от манипулацията са засегнати и автомобили в Европа

13:27 | 24.09.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Скандалът с фалшифицираните измервания на газовете във Volkswagen става все по-сериозен проблем за концерна. От манипулациите при замерванията са засегнати и дизелови автомобили на Volkswagen и в Европа, заяви днес германският министър на транспорта Александър Добриндт, цитиран от DPA.

"Volkswagen ни съобщи, че и в Европа са засегнати коли с 1,6 и 2,0-литрови дизелови двигатели", заяви Добриндт. Броят на автомобилите все още е неизвестен. Той ще се изясни през следващите няколко дни, поясни министърът. Добринд не пояснява дали те ще бъдат изкарани от движение и върнати в сервизи. Същевременно той каза, че допълнителните разпоредени проверки ще обхванат и други марки освен VW.

Преди дни най-големият европейски автомобилен производител призна, че е снабдил със софтуер за манипулации при замерванията 11 млн. двигателя от типа EA 189 в целия свят. Скандалът разтърси не само една цяла индустрия, но и доведе в сряда до оставката на главния изпълнителен директор Мартин Винеркорн. В петък Надзорният съвет ще заседава извънредно, за да избере негов наследник.

VW е заплашена от наказателни искове в допълнение към милиардната глоба. Засега групата не потвърждава медийните статии за наплив от колективни искове в САЩ и Канада. „Дружеството не знае дали кога и къде има такива производства", казва говорител на концерна.

Междувременно скандалът засегна и борсата във Франкфурт. След като в началото на сесията водещият индекс DAX стартира с ръстове, към обяд вече бе отчетен спад от 0,67 на сто до 9550 пункта. Най-важният фактор за намалението е несигурността в автомобилния сектор, твърдят борсови участници. 

След спекулации за наднормени нива на газовете в един модел на BMW и акциите на базирания в Мюнхен производител се сринаха – временно с до 8 на сто. Преди публикацията книжата поскъпваха с около 2%. Към обяд спадът е с 6,15 на сто до 75,18 евро за брой. 

„Става дума за една статия. Би било смешно при този скандал да мислим само за VW. Със сигурност и останалите не са съвсем невинни", пояснява Роберт Халвер от Baader Bank. 

И акциите на Daimler са сред губещите, повлияни от общата несигурност в сектора. Спадът е с 3,5 на сто. 

Повече за скандала можете да прочетете тук

*Актуално към 13,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още