fallback

Напрежението на унгарско-сръбската граница ескалира*

Унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу стотици бежанци

18:03 | 16.09.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу стотици мигранти, които проникнаха през оградата от бодлива тел по границата със Сърбия, предаде Ройтерс. Полицията спря тълпата, която я замеряше с пластмасови бутилки вода.

Засега няма данни за пострадали. Няколко души са с възпалени очи заради сълзотворния газ. Идващите от сръбския граничен град Хоргош мигранти останаха пред граничния пункт срещу полицейския кордон. Унгарската полиция е разположила там и водно оръдие.

Цитиран от Ройтерс унгарски официален представител съобщи, че при този граничен пункт са разположени над 100 полицаи от силите за борба с безредици с шлемове и щитове.

"Има хора от сръбската страна на границата, които са въоръжени с метални тръби и тояги и замерят полицаите. Агресивна група неидентифицирани незаконни мигранти се опитва да проникне в Унгария", каза малко по-рано говорител на унгарското правителство.

По принцип желязна ограда спира имигрантите да влязат в Унгария, а от вторник в страната действат извънредни мерки заради бежанската криза, които позволяват чужденците да бъдат съдени, ако пресекат нелегално границата.  Според служител на ООН в момента в невралгичната точка има над 100 полицейски служители с щитове, както и представители на силите за сигурност.

Говорител на унгарското правителство съобщава, че хора, въоръжени с тояги и тръби, атакуват служителите на реда по сръбската граница и се опитват да нахлуят на унгарска територия. Предприети са "адекватни и законни мерки за опазването на държавните граници на Унгария и на външните граници на Европейския съюз", поясняват унгарските власти.

Междувременно стана ясно, че в  близките часове Австрия ще въведе по-строги проверки по границата със Словения, след като направи това по границата с Унгария. Съобщението е на Министерството на вътрешните работи.

Граничните проверки ще бъдат въведени до часове, каза говорител на министерството, уточнявайки, че след въвежданото на мярката по австрийско-унгарската граница от Унгария са влезли по-малко мигранти и се очаква трасето им да се премести на юг, предава БТА.

Около 1000 кандидати за убежище, лагеруващи край австрийския град Залцбург, се отправиха към границата с Германия пеша, след като напразно чакаха да се качат на влак, съобщи говорител на градските власти, цитиран от Ройтерс.

За бежанците Залцбург е отправна точка до Германия, но тази сутрин бяха спрени влаковете през границата и те решиха да вземат нещата в свои ръце, каза говорителят.  По-рано днес на жп гарата в Залцбург се събраха около 2000 мигранти. Много от тях прекараха нощта в подземен паркинг, очаквайки да бъдат превозени до Германия.  

Междувременно Унгария е информирала Сърбия, че затваря граничния пункт Рьоске-Хоргош за 30 дни, предаде още Ройтерс.

*Актуализирано в 18,50 часа!

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още