fallback

ЕС удължи санкциите срещу руски официални лица с още шест месеца

Списъкът с ограничителните мерки включва 149 физически и 37 юридически лица

15:05 | 14.09.15 г. 2

Европейският съвет обяви, че удължава срока на ограничителните мерки, целящи предотвратяването на действия, нарушаващи териториалния интегритет, суверенитета и независимостта на Украйна с още шест месеца.

Замразяването на активи и забраната за пътуване на 149 физически лица и 37 юридически лица, чийто срок изтичаше на 15 септември, се удължават до 15 март 2016 г.

Според Европейския съвет оценката на ситуацията не оправдава промяна на режима на санкциите или списъка с физически и юридически лица с наложени ограничителни мерки.

Според източник на агенция ТАСС „не е било разглеждано удължаване на икономическите секторни санкции срещу Русия. Те ще бъдат разгледани през януари 2016 г., а решението ще зависи преди всичко на прилагането на минските договорености“.

Черният списък към момента включва 149 лица, сред които руски официални представители, политици, бизнесмени и членове на правоприлагащи органи, както и практически всички представители на самопровъзгласилите се републики на Донецк и Луганск.

Всичките те имат забрана за влизане в Европейския съюз. В случай, че се открият техни активи в европейски банки, те също подлежат на замразяване. В същия списък има и 37 юридически лица, включително военните и политически агенции на Донецк и Луганск. Европейските компании нямат право на никакъв контакт с тях.

Москва е заявявала многократно, че западните санкции, въведени заради конфликта в Украйна, са контрапродуктивни. Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че „подклаждането на конфронтация и опитите за санкционни мерки спрямо Русия са задънена улица“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още