fallback

ЕК ще разработи спешен план за мигрантите

Германия въвежда временен граничен контрол, след като в събота в Мюнхен пристигнаха над 13 000 имигранти

22:13 | 13.09.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Решението на Германия да възстанови граничния контрол, на първо място по границата с Австрия, за да ограничи мигрантския поток, подчертава спешната необходимост да бъде приет европейски план за разпределяне на новодошлите, заяви днес Европейската комисия в декларация, цитирана от БТА.

Страните членки трябва да постигнат съгласие по мерките, предложени от ЕК за квотно разпределение, се казва в декларацията, оповестена в Брюксел. Припомняме, че в  понеделник ще се състои извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните в ЕС.

Решението на Германия да възстанови временно граничния контрол изглежда законосъобразно и откроява необходимостта ЕС да възприеме общ подход към бежанците, заяви ЕК. "Временното възстановяване на граничния контрол между страните членки е възможност по изключение, предвидена и формулирана в Шенгенския граничен кодекс, в случай на кризисна ситуация. Сегашната ситуация в Германия на пръв поглед изглежда ситуация, за която тези правила са в сила", се посочва в декларацията на ЕК, цитирана от Ройтерс.

По-рано днес  германският министър на транспорта Александър Добринт заклейми "пълния провал" на Европейския съюз, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти. Добринт представлява в правителството най-консервативното крило на управляващата коалиция - баварския Християнсоциален съюз. Думите му илюстрират засилващото се вътрешнополитическо напрежение, с което се сблъсква канцлерът Ангела Меркел по бежанския въпрос.

По-рано днес стана ясно, че Германия въвежда отново временна форма на контрол по границата си с Австрия, за да се справи с притока на имигранти. Повече от 13 000 имигранти пристигнаха в Мюнхен само в събота. Германия очаква само тази година в страната да пристигнат около 800 000 имигранти.

Всичко за бежанската вълна четете тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още