fallback

Европейските борси останаха предпазливи в очакване на решението на Фед

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,6 на сто, германският DAX падна с 0,9 на сто, а френският CAC загуби над 1%

19:25 | 11.09.15 г. 2

Европейските пазари затвориха с понижения в петък, а фокусът на инвеститорите остава върху срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица.

Паневропейският индекс STOXX 600 записа спад от около 1% за деня и ръст от 0,7% за седмицата, след като пазарите в САЩ отвориха с понижения в петък.

Основният индекс в Лондон FTSE 100 отчете намаление от около 0,6 на сто, германският DAX падна с 0,9 на сто, а френският CAC загуби над 1 процент.

Срещата на Фед през септември може да донесе първото повишение на лихвите в САЩ от близо десетилетие. Това ще направи Фед и първата голяма централна банка на Запад, която вдига лихвите след глобалната кредитна криза.

Решението на Фед ще стане ясно в четвъртък, така че се очаква още волатилност в началото на следващата седмица.

В петък акциите на швейцарския производител на лекарства Actelion изтриха над 5 процента от стойността си, след като компанията потвърди, че води преговори с американската биотехнологична фирма ZS Pharma „относно потенциална стратегическа трансакция", въпреки че не стана ясно дали това ще е придобиване или сливане.

Френската Zodiac Aerospace беше сред отличниците в състава на STOXX 600, затваряйки с повишение от около 2,1%, след като UBS повиши препоръката си за акциите на компанията на „купувай” от „неутрална”.

Акциите на германската енергийна компания E.ON обаче загубиха 4,4% от стойността си, след като RBC, HSBC и Natixis понижиха ценовия таргет за книжата на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още