fallback

Шойбле: Доближаваме се до балон

Паричната политика сама по себе си не може да реши икономическите проблеми на света, твърди германският финансов министър

16:40 | 11.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле гледа с нарастващо безпокойство на продължаващото наводняване на финансовите пазари с евтините пари на централните банки.

„Сигурно е, че ние се движим към следващия балон", заяви финансистът пред членове на клуба Atlantik-Brücke, който се ангажира с укрепването на приятелството между Германия и САЩ. „Ние трябва да си научим уроците от последната криза", добави той, цитиран от DPA.

Както и по време на срещата на финансовите министри на големите индустриализирани и развиващи се страни (Г-20) преди седмица, той посочи, че в момента няма липса на ликвидност на финансовите пазари. Въпреки това обаче паричната политика сама по себе си не можела да реши икономическите проблеми в света.

„Тя не трябва да служи като извинение да се въздържаме от онова, което е необходимо да правим, а това са именно структурните реформи“, заяви още Шойбле. Той също така предупреди срещу прекаленото акцентиране върху финансовия сектор в икономиката. „Ние трябва да обърнем повече внимание на същността на реалната икономика", каза той. „Едно твърде силно фокусиране върху финансовия сектор не може да е устойчиво".

Същевременно германският министър отново призова САЩ да одобрят приетата още през 2010 г. реформа на правата на глас в Международния валутен фонд (МВФ). С нея развиващите се икономики като Китай ще получат повече влияние в МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още