fallback

Червената вълна продължи и на борсите в Европа

Лошите данни за икономиките на Китай и Япония повлияха зле върху търговията

19:36 | 10.09.15 г. 2

Европейските борси финишираха на червено в четвъртък, тъй като инвеститорите бвха повлияни от лошите данни от двете най-големи икономики в Азия – Япония и Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс  STOXX 600 приключи деня с понижение от 1,2%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 също отчете спад от 1,2%, след като Bank of England запази лихвените проценти на ниво от 0,5%, тъй като банкерите решиха, че е твърде рано да се каже дали сътресенията в Китай ще се отразят на Обединеното кралство. След новината лирата поскъпна спрямо долара.

Френският индекс САС завърши с 1,5% надолу. Френските компании с експозиция към Бразилия бяха под натиск, след като Standard & Poor's понижи рейтинга на страната от Латинска Америка до ниво “junk”.

Германският индекс DAX също завърши с понижение от 0,9%.

Петролът се възстанови от спада си в сряда въпреки последните икономически опасения след данните за икономиките на Китай и Япония.

Цената на петрола сорт Брент се повиши с около 2% до 48,50 долара за барел в края на сесията, а тази на американския суров петрол също се вдигна с 3%, също до ниво от около 48,50 долара за барел.

Няколко компании, вписани на борсата в Лондон, представиха финансовите си отчети в четвъртък. Британската модна компания Next отбеляза ръст от 7,1% на печалбата за първото полугодие и повиши дивидента си. Затруднената верига супермаркети Morrisons обаче обяви спад на печалбата преди данъците от 35 % за първата половина на годинага.

Акциите на Next поскъпнаха с 1,3%, докато тези на Morrisons поевтиняха с 2,8%.

Секторът с основните ресурси бе най-силно ударен заради новите опасения от Азия. Glencore и Anglo American завършиха на тъмно червено, след като цените на акциите им спаднаха съответно с 7,8% и 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още