fallback

Гърция – страна на парадоксите

Гърците теглят парите си от банките и изнасят бизнеса си в България, вместо да се възползват от предимствата на своята държава

18:05 | 16.08.15 г. 9

Гърция е страна на парадоксите, пише в свой коментар за изданието „Катимерини” председателят на Гръцкия финансов стабилизационен фонд Георгиос Михелис.

Според него страната е изправена пред хиляди проблеми – социални, икономически и структурни, но в същото време налице е и фактът, че още утре съживяването може да започне и то, с такава скорост, че да изненада всички скептици – и гърци, и чужденци.

Голяма част от проблемите гърците си ги създават сами, смята Михелис. Той припомня изтеглянето на депозитите от банките (от ноември 2014 година до юни 2015 година гърците изтеглиха повече от 30 млрд. евро - б. ред). Това обаче предизвика сериозна банкова криза и доведе до затварянето на банките в продължение на седмици.

И докато това е обяснимо - при тегленето на средствата от банките хората се притесниха, че техните депозити могат да се използват при план за спасяване на икономиката, подобни действия могат да се наблюдават и в други области. Сред тях са протекции при изсичането на гори, както и местенето на бизнеса в съседна България, смята финансистът. И това също води до проблеми за страната.

Други проблеми могат да бъдат открити в „паразитната” култура, създадена през последните десетилетия, както и други, предизвикани от свръхрегуацията и липсата на ефективност в работата на публичната администрация.

Работата във финансовия фонд и срещите с различни институции обаче са доказали на Михелис, че ако страната действително се възползва от своите предимства, още на следващия ден икономиката ще се обърне към растеж.

Географското положение, плодородна земя и природни ресурси могат да помогнат към постигането на дълготраен растеж и социално развитие, посочва още финансистът.

Развитието на кризата в южната ни съседка можте да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още