fallback

Може ли гръцката икономика да бъде спасена от ... соларните паркове?

Страната има огромен, неизползван потенциал по отношение на един от природните ресурси, които има в излишък, смятат еколози

18:28 | 13.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В последните седмици вниманието на цяла Европа е насочено към Гърция и проблемите й със задълженията към кредиторите. Една от причините за икономическата криза в страната е голямата й зависимост от вноса на течни горива, заявяват от екологичната организация Greenpeace, цитирани от CNBC.

В края на юли от организацията организираха протести на остров Родос в Егейско море с огромен транспарант, сочещ, че „Петролът подхранва гръцката криза“. Мястото не е избрано случайно – еколозите подсещат, че наричат Родос островът на Слънцето и той има огромен потенциал за изграждането на соларни паркове.

Всичко това обаче се игнорира и вместо това има планове за изграждане на рафинерия, посочват още от Greenpeace. От организацията се надяват със своята кампания да привлекат вниманието към използването на един от природните ресурси, които Гърция има в излишък – слънцето.

„Слънцето може да помогне за устойчивото развитие на страната“, смятат еколозите.

По данни на Международната агенция по енергетика южната ни съседка внася почти всичкия петрол, който потребява. В допълнение страната зависи и вноса на електричество от България. Същевременно по изчисления на еколозите 6 от всеки десет домакинства в Гърция изпитват затруднения да платят сметката си за ток.

От Greenpeace припомнят и подписаното през юни споразумение между Москва и Атина за изграждането на газопровода „Турски поток“. Строителство на съоръжението обаче така и не може да започне, защото Турция, през чиято територия трябва да минат тръбите, засега не вижда икономическите основания за реализацията на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още