fallback

Гърция преразглежда данъчните облекчения за депутатите и министрите

Според Ципрас инициативата не цели само икономии, но има и символично значение

19:21 | 10.08.15 г.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че иска да преразгледа данъчните облекчения, от които се ползват депутатите и министрите в момент, когато преговорите между Атина и международните й кредитори за трети спасителен план продължават, предава БТА, базирайки се на информация на агенция Франс прес.

"Тази политическа инициатива има за цел не само да направи икономии, а ще има също символично значение", заяви Ципрас след среща с втория министър на административната реформа Христофорос Вернадакис и втория министър на финансите Димитрис Мардас.

Подготвяният закон предвижда да се облага цялата депутатска заплата, вместо само 75%, както е сега, а също и да се облага заплащането за участие в парламентарни комисии, което досега не се облагаше. Заплатите на министрите и на ръководителите на високи държавни постове ще бъдат намалени с 15%.

По-рано днес на пресконференция в Берлин говорител на министерството на финансите заяви, че германските власти са за постепенно предоставяне на финансова помощ на Гърция в зависимост от мерките за икономии, приемани от гръцкото правителство, цитиран от ТАСС.

Вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи преди това, че германското правителство иска на Гърция да бъде предоставен първи транш от около 20 млрд. евро, докато международните кредитори (Европейската комисия, МВФ и ЕЦБ) смятат за необходимо отпускането на 30,35 млрд. евро първоначално.

Правителственият говорител Щефен Зайберт посочи, че "изчерпателността, а не толкова скоростта", трябва да бъдат основата за преговори по множеството реформи, които да бъдат обсъдени, както и продължителността на предложения спасителен план, който се очаква да бъде за три години.

Според допитване на Ройтерс сред брокери, очакванията са да се сключи споразумение между Гърция и кредиторите тази седмица. В същото допитване се изразява прогноза, че тази седмица банките ще получат от ЕЦБ 70 млрд. евро спрямо 71,007 млрд. евро през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още