fallback

Повечето европейски индекси приключиха петъка на червено

Атинската фондова борса обаче закри сесията с повишение от 1,45 на сто при разнопосочно движение на банковите котировки

19:28 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Атинската фондова борса продължи и днес своята възходяща тенденция от последните два дни, като закри сесията с повишение от 1,45 на сто до 676,33 пункта при разнопосочно движение на банковите котировки.

Акциите на Alpha Bank поевтиняха с 2,40 на сто, а на Eurobank - с 8,20 на сто, докато котировките на NBG поскъпнаха с 1,21 на сто, а на Piraeus Bank - с 0,70 на сто.

Така за цялата седмица водещият индекс на Гърция Athex изгуби 15,2 на сто, тъй като двете сесии на умерено покачване вчера и днес не успяха да компенсират спада от 16,23 на сто в понеделник, последван от още два спада във вторник и сряда. През тази седмица бе възобновявана търговията след близо месец заради въведения на 29 юни капиталов контрол.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа обаче приключиха и днешната търговия с понижение, след не така добрите както се очакваше данни за заетостта в САЩ, които обаче не изключват промяна на паричната политика на централната банка още през септември, предаде CNBC.

Лондонският FTSE-100 изгуби 0,42 на сто, в Париж САС-40 спадна с 0,72 процента, а  франкфуртският DAX отстъпи с 0,81 на сто до 11 491 пункта, без да се вдъхнови особено от данните за американската заетост под въздействието на лош показател за Германия.

Индустриалното производство в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, се сви значително през юни, сочат последните данни на Федерална статистическа служба Destatis.

Индустриалното производство в Германия се понижава с 1,4%, показват сезонно изгладените данни за шестия месец на годината. Пазарните анализатори залагаха за ръст от 0,3%.

На годишна база производството се разширява – с 0,6% през юни. Анализаторите бяха далеч по-оптимистични и предричаха ръст от 2,2%. За сравнение - ревизираните данни за май показват нарастване на производството от 2,4% спрямо същия месец на 2014 г.

Междувременно вчера стана ясно, че фабричните поръчки в страната са скочили с 2% през юни, очертавайки по-светло бъдеще пред германския бизнес. Пазарните наблюдатели бяха заложили за далеч по-слабо нарастване – от едва 0,1%.

Припомняме, че активността в производствения сектор на страната продължи да се покачва през юли, макар и с по-слаби темпове. Окончателният PMI индекс намаля до 51,8 пункта от 51,9 пункта през юни.

Същевременно други данни на германската статистика от днес показват, че търговският излишък на страната се е разширил през юни.

Индустриалното производство се свива през юни не само в най-голямата икономика на еврозоната, но и в останалите големи икономики – сигнал, че икономическата активност в региона не успява да набере инерция през второто тримесечие. Спадът е най-рязък в Германия, където производството намалява с 1,4% на месечна база, но то се понижава и с 1,1% спрямо май в Италия и с 0,1% във Франция. Данните подчертават различните тенденции между държавите в центъра и периферията на еврозоната.

Заетостта в САЩ пък скочи през юли, а ръстът на работните заплати се възстановява след изненадващото „замръзване“ през юни. Това са все сигнали за една подобряваща се икономика, които могат да отворят по-широко вратите за Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през септември.

През юли броят на заетите извън селскостопанския сектор се повишава с 215 хил., след като възстановяването на заетостта в строителния и промишления сектор засенчи понижението в добивния сектор, сочат актуалните данни на Министерството на труда на САЩ.

Водещ по поскъпване компонент в Dax бяха книжата на K+S с ръст от 1,1 на сто. Сред печелившите в индекса бяха и BMW с нарастване от 0,8 на сто, както и книжата на VW с ръст от 0,9 на сто, като не пострадаха въпреки понижената цел за цената на акциите от страна на Goldman Sachs. Анализаторите снижават целта от 214 евро за акция до 175 евро за ценна книга. Goldman обаче като цяло гледа с недоверие на компанията от Волфсбург и препоръчва раздяла с акциите им.

Сред разпродажбите бяха и акциите на Allianz, които спаднаха с 1,1 на сто. Оперативната печалба на компанията се покачва през второто тримесечие с 2,6 на сто до 2,84 млрд. евро и с това остана леко под пазарните очаквания.

На дъното на Dax обаче се озоваха книжата на химическия и фармацевтичен концерн Merck със спад от 3,8 на сто. Подобно на други европейски компании от сектора Merck последва слабите резултати в САЩ, където секторният S&P-500-Sektor Healthcare загуби в четвъртък 2,1 на сто и така стана най-слабият сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още