fallback

Сезонът на отчетите подкрепи европейските пазари

Само гръцкият водещ индекс затвори с понижение в днешната сесия, акциите на банките в южната ни съседка продължават да поевтиняват

19:44 | 05.08.15 г. 1

С ръст на индексите приключи днешната сесия на водещите европейски фондови пазари, които бяха подкрепени от добрите финансови отчети.

Регионалният Stoxx Europe 600 нарасна с 1,3%, като всички основни сектори в състава му записаха ръстове.

В Германия DAX 30 се повиши с 1,57% до 11 636 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави с 0,98% до 6 752 пункта, а във Франция САС 40 записа ръст от 1,66% до 5 197 пункта.

Водещият индекс в Гърция записа спад от 2,5%, като акциите на банките отново се сринаха с близо 30 на сто. Пазарната оценка на банките се понижи рязко за трети пореден ден след повторното отваряне на борсата след петте седмици “ваканция”.

Днес правителството в Атина обяви, че държи да сключи цялостно споразумение с кредиторите и не иска да взима втори мостов кредит.

Гърця и кредиторите също така искат банките да приключат процеса по рекапитализация до края на годината, съобщи пред Ройтерс финансовият министър на южната ни съседка Евклидис Цакалотос. По думите му кредиторите са се съгласили, че не трябва да има “подстрижка” на депозити.

Междувременно днес излезе информация, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е променяла тавана на програмата за спешна ликвидна помощ за гръцките банки.

Финансовите отчети продължават да подкрепят позитивното настроение на пазарите. Втората най-голяма банка във Франция - Societe Generale, отчете по-добри от очакваното резултати днес, заради което акциите и поскъпнаха с почти 8 на сто – най-силният ръст от около 2 години насам, отбелязва Ройтерс.

Инвеститорите реагираха позитивно и на новината, че италианската Mediobanca купува Cairn Capital от британската Royal Bank of Scotland (RBS). Акциите на Mediobanca поскъпнаха с почти 2 на сто, а на британската финансова институция – с над 2 на сто.

Пазарната оценка на ING обаче се понижи с 3,5%, след като компанията обяви резултати, които като цяло почти оправдаха очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още