fallback

Франция прие закон за енергетиката, намаляващ зависимостта й от ядрената енергия

Законопроектът ще насърчи "зеления растеж" и създаването чрез него на 100 хил. работни места

22:16 | 22.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шест месеца преди конференцията за климата в Париж френският парламент прие окончателната версия на проект на закон за т. нар. енергиен преход, който цели по-специално да намали дела на ядрената енергетика в производството на електричество в страната, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Той беше внесен за обсъждане от министърката на екологията Сеголен Роаял и е израз на обещанието на президента Франсоа Оланд да намали от 75% на 50% дела на ядрената енергетика в производството на електричество във Франция до 2025 г. Текстът освен това ще насърчи "зеления растеж" и създаването чрез него на 100 хил. работни места.

Други основни точки на проекта на закона са намаляването на крайното енергийно потребление с 50% до 2050 г. в сравнение с 2012 г., намаляването на потреблението на изкопаеми горива с 30% през 2030 г. в сравнение с 2012 г., което пък ще позволи намаляването на парниковите емисии с 40% през същия период.

За да постигне тази цел, проектът на закон предвижда увеличаването на дела на възобновяемите енергии, за да може те да достигнат 32 на сто от потреблението на енергия през 2030 г. срещу 13,7% през 2012 г.

Сред другите предвидени мерки е "енергиен чек" за по-скромните домакинства, заменянето на неекологичните полиетиленови торбички, разработването на по-малко замърсяващи въздуха автомобили или инсталирането на умни електромери.

Проектът на закона включва и мерки срещу разхищението на храните. Тези мерки ще попречат на супермаркетите да изхвърлят непродадената храна и да я правят негодна за консумация.

По време на последния дебат тази вечер депутатите гласуваха и за по-тежък въглероден данък. Те фиксираха като цел учетворяването на данъка в периода 2016-2030 г. Този данък е включен към плащаните върху горивата или мазута такси.

След решението на депутатите въглеродният данък става от 22 евро на тон емисии на въглероден диоксид през 2016 г. на 100 евро на тон емисии през 2030 г.

Проектът на закона е представян като един от най-важните през 5-годишния мандат на президента Оланд. Въздържаха се от гласуване крайно левите. Социалистите подкрепиха закона, а Републиканците на Никола Саркози, които са против разпоредбите му относно ядрената енергетика гласуваха против.

От септември ще започнат да се публикуват подзаконовите актове и така законът ще влезе в сила една година след като беше внесен за първи път в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още