fallback

Московиси: Възможно е облекчаване на гръцките дългове при напредък на Атина

Еврорупата вече обсъди този въпрос, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси

20:14 | 21.07.15 г. 3

Облекчаването на дълговете на Гърция може да се превърне в реалност, когато гръцкото правителство покаже реален напредък в изпълнението на своя трети спасителен пакет, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

"Еврорупата вече обсъди това", каза Московиси във вторник пред радио RMC, цитирано от WBP Online.

"Ние се договорихме да се облекчи натоварването от лихвите и да се удължи падежа по дълга. Това е нещо, което може да се направи, когато му дойде времето, след договарянето на една добра програма за развитие и помощ", изтъкна той.

Международният валутен фонд призова правителствата от еврозоната да намалят дълга на Гърция, посочвайки, че това е едно от условията за стимулиране на икономическите показатели на страната.

Въпреки това най-големият противник на облекчаването на дълга – Германия, чието правителство абсолютно изключва отписване на задълженията на Атина, наскоро призна, че облекчаването на условията за изплащане на задълженията може да е "опция" за в бъдеще.

"Когато бъде завършена първата успешна оценка на програмата, която се договаря в момента, ще бъде обсъден този въпрос", заяви германският канцлер Ангела Меркел в неделя. "Не сега, но след това".

Московиси също така изрази мнението, че опрощаването на дълговете не трябва да бъде разглеждано на този етап.

"Има съпротива от цяла Европа да се прави подстригване (на дълговете – бел. ред.). В Германия, но също и във Франция", каза той. "Това не е преструктуриране. Това е повторно профилиране".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
fallback