fallback

Европейските борси останаха под натиск на фона на волатилността при стоките

Най-значителен спад от над 1% отчете водещият германски индекс DAX

19:38 | 21.07.15 г.

Европейските акции отчетоха отстъпления във вторник, като пазарът остана фокусиран върху резките изменения на цените на суровините в последните дни.

Общоевропейският Euro Stoxx 600 се понижи с 1,09% до 402,36 пункта.

Сезонът на отчетите продължава с пълна сила. Технологичният гигант SAP оповести 13 на сто ръст на оперативната печалба за второто тримесечие до 1,39 млрд. евро. Акциите на дружеството поевтиняха с 1,15 на сто.

Швейцарската фармацевтична компания Novartis заяви, че силата на долара е засегнала печалбата ѝ. За второто тримесечие нетните продажби са намалели с 5 на сто, но са нараснали с 6% при постоянни обменни курсове. Капитализацията на Novartis спадна с 2,62 на сто.

Акциите на производителя на алкохолни напитки Remy Cointreau спаднаха с 2,6%, след като френската компания заяви, че органичните ѝ продажби за трите месеца до края на 30 юни са се понижи с 9% в сравнение със същия период на миналата година.

Фючърсите върху златото поевтиняха с близо 4% до 1 088,05 долара за тройунция в понеделник – най-ниското ниво от повече от пет години, като основният натиск дойде от разпродажбите в Китай. Към края на европейската сесия във вторник жълтият метал се разменяше за 1 104,90 долара за тройунция при дневен спад от 0,17%.

Цената на търгувания в Европа петрол сорт Брент започна сесията на Стария континент на червено, за да затвори търговията обаче с покачване от 0,26% до 56,80 долара за барел.

В понеделник Гърция започна погасяването на дългове в размер на 6,2 млрд. евро към Европейската централна банка и Международния валутен фонд, възползвайки се от мостовото финансиране, получено по линия на еврозоната. Атина също така отвори отново своите банки, което бе възприето от пазара като сигнал за връщане към нормалното състояние на нейната финансова система.

Същевременно, също в понеделник, Съветът за сигурност на ООН подкрепи иранското ядрено споразумение със световните сили, но Революционната гвардия на ислямската република атакува резолюцията, като подчерта значителното си противопоставяне на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още