fallback

Гръцкото правителство не готви промяна в данъците за фермерите

Няма да има и нови мерки в областта на пенсионната система извън гласуваните миналата седмица

17:13 | 21.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкото правителство не готви промяна в данъчното облагане на фермерите в страната, категорична е новият говорител на кабинета на Алексис Ципрас – Олга Геровасили, пише англоезичното издание на Kathimerini.

Слуховете, че мярката ще бъде гласувана в началото на август тя нарече „безпочвени“ и допълни, че на този етап това не е приоритет за правителството на страната.

Исканията на кредиторите са били свързани с увеличаването на ДДС, независимостта на ELSTAT и промени по отношение на отпускането на пенсиите. Нищо повече, свързано с пенсионната система, извън гласувано през миналата седмица, няма да бъде добавяно на този етап, допълни още Геровасили.

Тя посочи още, че надеждите на Атина са, че нова спасителна програма ще бъде финализирана до 20 август. Всъщност преговорите по нея трябва да започнат веднага след като парламента приеме утре втория пакет от мерки.

В него ще влязат новия банков закон, който транспонира европейското законодателство в областта, както и промени в Гражданско-процесуалния кодекс, потвърди още Геровасили.

В Гърция от дни се говори, че правителството трябва да приеме нови данъци върху земеделските стопани, за да получи средствата по третата програма. Това обаче щеше да бъде сериозен проблем за премиера Алексис Ципрас, защото мярката не се приема и от проевропейските опозиционни партии в гръцкия парламент.

В момента правителството на страната е поставено пред тежко изпитание, след като се появи вътрешна опозиция в СИРИЗА срещу постигнатите договорки в Брюксел. Първият пакет с мерки за увеличаване на ДДС беше приет с подкрепата на опозицията в гръцкия парламент.

Депутатите от СИРИЗА, гласували „за“ пакета се оказаха едва 123 – ма. Психологическата граница на подкрепата е 120 гласа, защото решенията в 300-местния гръцки парламент се взимат при кворум от 240 депутати. 

Междувременно проучване показа, че въпреки непопулярните мерки, Алексис Ципрас се радва на голямо доверие от гърците. 60% от анкетираните вярват на премиера. Това може да се окаже и съществена причина в Гърция да няма предсрочни избори - харзиматичният лидер на СИРИЗА засега е без алтернатива, допълва още Kathimerini. Още повече, че и опозиционните партии в момента са в тежка криза и нямат изявен лидер. 

Още за дълговата криза на Гърция можете да прочетете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още