fallback

Италия ще се опита да продаде 40% от пощенската служба за близо 4,3 млрд. евро

Листването на 153-годишната Poste Italiane дава началото на дългоочакваната приватизационна програма за 12 млрд. евро

12:14 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианското правителство ще листне акциите на националната пощенска служба със 153-годишна история на борсата в първата седмица на август. С това се дава стартът на дългоочакваната приватизационна програма за 12 млрд. евро, пише Financial Times.

Планът да набере около 4,33 млрд. евро от листването на 40-процентния си дял в Poste Italiane на Миланската фондова борса в края на октомври е основният крайъгълен камък в стагниращите опити на италианския премиер Матео Ренци да продава държавни активи.

Програмата бе определена за най-големият приватизационен опит от края на 90-те години на ХХ век, когато Италия се раздели с дяловете си в енергийните групи Eni и Enel.

Парите, които ще бъдат набрани от листването на пощенската служба, най-вероятно ще бъдат използвани за облекчаване на дълговете на страната, които едва ли ще облекчат много задълженията на Италия, възлизащи на 2,2 трлн. евро, или на 132% от брутния вътрешен продукт.

Но италиански официални лица и банкери признават, че сделката има значителна символична стойност и идва в момент на нестабилност в еврозоната, като Италия показва първите признаци за излизането от 3-годишната рецесия.

Освен пощенската служба Ренци трябва да качи на борсата и част от капитала на италианската жп група Ferrovie dello Stato и на въздушния контрол Enav. Ръководителят на офиса на Министерството на финансите на Италия Фабрицио Пагани смята, че сделките ще направят тези компании по-силни и по-конкурентоспособни под контрола на чуждестранни инвеститори.

Poste Italiane е държавен гигант с годишни приходи за 24 млрд. евро, 420 млрд. евро спестовни влогове, 145 хил. служители и бизнес в секторите логистика, спестявания и застраховане.

Дебютът й на фондовия пазар се приема от банкерите като възможност за създаване на бизнес за управление на активи в Италия в момент, в който секторът процъфтява, тъй като дребните инвеститори започват да бягат от държавните ценни книжа.

По-голямата част от акциите на Poste Italiane са насочени към институционални инвеститори, като до момента има положителен отзив от инвеститори в САЩ и Великобритания и по-ограничен интерес от базираните в Азия фондове за управление на активи, твърди запознат банкер.

5-годишният бизнес план предвижда увеличаване на приходите до 30 млрд. евро и депозитната база до 500 млрд. евро до 2019 г. Освен това пощенската служба притежава малък дял на пазара на парични преводи – един сегмент от италианския банков пазар, който расте заради нарастващия брой мигранти. Но също като други пощенски оператори, Poste Italiane изпитва проблеми в своя традиционен пощенски бизнес, като слабото търсене накърнява печалбите.

Първичното публично предлагане се очакваше миналата година, но бе отложено след разочароващия дебют на държавната корабостроителница Fincantieri през юни на борсата в Милано.

През 2014 г. Poste Italiane записа оперативна печалба в размер на 694 млн. евро, което е по-малко спрямо спечелените 1,4 млрд. евро през 2013 г. Нетната печалба бе за едва 12 млн. евро при 1 млрд. евро през 2013 г.

Проспектът трябва да бъде внесен в италианския регулатор за фондовия пазар в първата седмица на август, което означава че, според обичайната законова рамка, компанията трябва да получи разрешение за листване до октомври.

Bank of America Merrill Lynch, Citigroup и Mediobanca са водещите поематели на емисията акции на Poste Italiane. Министерството на финансите пък се съветва от Lazard и Rothschild.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още