IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият указ на новото гръцко правителство – банките отварят в понеделник

Алексис Ципрас пък се подготвя за нови битки – в гръцкия парламент за нови реформи и с кредиторите за третата спасителна програма

17:18 | 18.07.15 г. 34
<p>
	Алексис Ципрас не пропусна да поздрави журналистите, но отказа коментари след клетвата на новите министри. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас не пропусна да поздрави журналистите, но отказа коментари след клетвата на новите министри. Снимка: Ройтерс

Гръцкото превителство нареди на банките да отворят в понеделник – три седмици след като бяха затворени. Причината беше да се предпази системата от колапс на фона на масовото теглене на пари от банките, пише Ройтерс.

От понеделеник (20 юли) лимитът за теглене остава 420 евро седмично, но отпадат ограниченията за теглене на до 60 евро на ден. Остават в сила и някои от ограниченията за трансфери в чужбина, за да бъде предотвратено изтичането на капитали.

Ще заработят обаче пос терминалите в магазините и ресторантите и гърците отново ще могат да плащат за покупките си чрез тях. Позволени ще бъдат трансакциите между банките в страната.

Мярката е дългоочаквана на фона на получената подкрепа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцките банки (по програмата ELA) и мостовото финансиране от ЕС.

В същото време и премиерът Алексис Ципрас се готви за нов кръг от преговори за третата спасителна програма през следващата седмица, допълва още агенцията. Според новоизбрания министър на труда Георгиус Катругалос по текстовете има много моменти, които могат да бъдат договаряни.

„Целта ни е да преговаряме здраво по условията на споразумението, а не просто да го приемем”, коментира той.

Нареждането за отварянето на банките дойде само часове, след като новите министри в кабинета на Ципрас положиха клетва в президентския дворец. В петък премиерът съобщи за ключови промени в правителството и отстрани дисидентите от своята партия.

Постът си обаче запази министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на „Независимите гърци” (ANEL), което подсказва, че на този етап управляващата коалиция се запазва.

Каменос беше против споразумението, което предвижда орязването на разходите за отбрана. В крайна сметка обаче гласува „за” и така запази поста си.

Интересно обаче е и какво ще предприеме Алексис Ципрас с общо 39-те депутати от СИРИЗА, които гласуваха срещу първия пакет от мерки, изготвени по искане на лидерите на еврозоната. 32-ма, сред които бившият вече енергиен министър Панайотис Лафазанис и Янис Варуфакис, бяха откровено против пакета. Шестима се въздържаха, а един депутат от СИРИЗА, отсъства от заседанието.

Той беше всъщност и единственият депутат, който не присъства в пленарната зала.

Какво се случва в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 6
lilivan
преди 8 години
Само с Шойбле не знам какво ще стане - ще изтласка ли Меркел от поста й?или ще бъще махнат...май второто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
E, Меркел все пак му върна сакото ("последната риза"), която искаше да вземе.- А Цепрас искаше да си даде и "последната риза"...за страната си и за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Банките отварят, но капиталовите ограничения де факто остават. Единствената разлика е, че тези които нямат банкови карти също ще могат да вземат някакви дребни от сметката си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Предлагам да изискаме от нашите подлизурковци в българския парламент един указ, с който да обявим Алексис Ципрас за българин и след това да го изберем за премиер на България.Ако му обещаем безвъзмездно 10% от средствата, които може да изнуди ЕС да даде на България допълнително..., мисля че доста ще се потруди човека и ще си заслужи всяко евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още