IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият указ на новото гръцко правителство – банките отварят в понеделник

Алексис Ципрас пък се подготвя за нови битки – в гръцкия парламент за нови реформи и с кредиторите за третата спасителна програма

17:18 | 18.07.15 г. 34
<p>
	Алексис Ципрас не пропусна да поздрави журналистите, но отказа коментари след клетвата на новите министри. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас не пропусна да поздрави журналистите, но отказа коментари след клетвата на новите министри. Снимка: Ройтерс

Гръцкото превителство нареди на банките да отворят в понеделник – три седмици след като бяха затворени. Причината беше да се предпази системата от колапс на фона на масовото теглене на пари от банките, пише Ройтерс.

От понеделеник (20 юли) лимитът за теглене остава 420 евро седмично, но отпадат ограниченията за теглене на до 60 евро на ден. Остават в сила и някои от ограниченията за трансфери в чужбина, за да бъде предотвратено изтичането на капитали.

Ще заработят обаче пос терминалите в магазините и ресторантите и гърците отново ще могат да плащат за покупките си чрез тях. Позволени ще бъдат трансакциите между банките в страната.

Мярката е дългоочаквана на фона на получената подкрепа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцките банки (по програмата ELA) и мостовото финансиране от ЕС.

В същото време и премиерът Алексис Ципрас се готви за нов кръг от преговори за третата спасителна програма през следващата седмица, допълва още агенцията. Според новоизбрания министър на труда Георгиус Катругалос по текстовете има много моменти, които могат да бъдат договаряни.

„Целта ни е да преговаряме здраво по условията на споразумението, а не просто да го приемем”, коментира той.

Нареждането за отварянето на банките дойде само часове, след като новите министри в кабинета на Ципрас положиха клетва в президентския дворец. В петък премиерът съобщи за ключови промени в правителството и отстрани дисидентите от своята партия.

Постът си обаче запази министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на „Независимите гърци” (ANEL), което подсказва, че на този етап управляващата коалиция се запазва.

Каменос беше против споразумението, което предвижда орязването на разходите за отбрана. В крайна сметка обаче гласува „за” и така запази поста си.

Интересно обаче е и какво ще предприеме Алексис Ципрас с общо 39-те депутати от СИРИЗА, които гласуваха срещу първия пакет от мерки, изготвени по искане на лидерите на еврозоната. 32-ма, сред които бившият вече енергиен министър Панайотис Лафазанис и Янис Варуфакис, бяха откровено против пакета. Шестима се въздържаха, а един депутат от СИРИЗА, отсъства от заседанието.

Той беше всъщност и единственият депутат, който не присъства в пленарната зала.

Какво се случва в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
6Атанасио"Тъй като сенчестата икономика в Гърция е над 50%..."- а при нас колко е? - и как ще се справим?- Те обаче ще се справят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
VGE
преди 8 години
аз лично днес пазарих така за 75 евро.какво става ,какви ги пишат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
VGE
преди 8 години
"Ще заработят обаче пост терминалите в магазините и ресторантите и гърците отново ще могат да плащат за покупките си чрез тях. "-*** те не са спирали да работят.и в таверната ,където работя,а и в супермаркетите си пазариш и плащаш на воля.нямало е проблем.какви ги дрънкат?!?още в началото ми направи впечатление,че грък пред мен в магазина плати сметка за около 90 евро чрез пост терминала.попитах на касата дали ще има ограничения за сумите,казаха ми ,че няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
The Big One
преди 8 години
А пък бабока се изхвърляше на ляво и дясно - пА на края съвсем изчезнА, ни дума ни лаф.Ама те и дочовците от работа, горките нямат време да се усетят как ги клатят тънко де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
The Big One
преди 8 години
Ми ша си оди - той к'вото тряяше го направи.УмотА мислите на куп ХавропАйци.Затова си беше точно де - циркаджията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/17/machtkampf-mit-merkel-schaeuble-spricht-erstmals-von-ruecktritt/Щойбле ше си оди , Лили...според него имали големи различия с Меркел , относно решаването на проблема Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Хората и най-вече икономистите и финансистите трябва за разберат ,осъзнаят ,че сегашната финан.система е построена на грешни основи заради лихварството ,доходността изискващи постоянен растеж което е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва и в коментар 2 съм обяснил основното - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
С забрана на офшорките 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС стават 2-3% излишък плюс осветляване на икономиката се отива на 5% бюдж.излишък но ако не се озаптят банкстерите и т.н. финансови спекуланти ще вдигнат лихвите и тези излишъци ще бъдат откраднати затова трябва прогресивен данък върху лихвите по държ.дългове така ,че колкото и да се вдигат лихвата да си остава до 1% Ако има 2-3 къщи и ги давам под наем плащам данък върху наема защото е доход а ако паричната равностойност на тези къщи са в банката някои казват ,че не трябва да се плаща данък върху лихвата което си е доход Лихвата е доход а доходите в нормалните държави се облагат с данък - за мен лихвата е кражба и води до убийства и войни но това е отделна тема на разговор Отделно доходите трябва да се плащат в държавите в които се изкарват тоест забрана на офшорките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Тъй като сенчестата икономика в Гърция е над 50% трябва закон за наказателна отговорност ако укриваш доходи за физически и юрид.лица което се съчитава с банков.ваканция Има една статия в ЕКИП - http://ekipbg.com/ogranicheniyata-vurhu-razplashtaniyata-v-broi/#comment-5774под която съм коментирал и пак ще кажа ,че се започва с офшорките и и данък Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino Знам ,че в ЕС сенч. икономика е 2 трилиона евро се ощетяват бюджетите на 28-те но първо офшорките и банкстерите и т.н. финансови спекуланти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
2MZ/X,не разбра ли, че народа си е изтеглил влоголете и сега се разплаща с тах "на ръка"?само бизнеса страда (донякъде) но ще го оправят...Не им бери грижата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още