fallback

Новак: Украйна трябва да започне да пълни газохранилищата най-късно през август

Хранилищата покриват пиковете при повишеното зимно потребление на газ в Европа

17:36 | 17.07.15 г. 3

Русия е създала за Украйна всички условия за покупка на руски газ и нагнетяването му в газохранилищата, коментира руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. Според него няма никакви икономически препятствия за това.

Киев трябва да започне да пълни хранилищата най-късно през август, каза още енергийният министър.

Новак е категоричен, че няма пречки, но украинската газова компания „Нафтогаз“ всъщност няма необходимите средства за нагнетяването на нужните количества газ, които покриват пиковете в зимното повишено потребление.

В украинските газохранилища трябва да бъдат нагнетени 19 млрд. куб. метра синьо гориво. Според данни, цитирани от руския министър, в тях в момента има 12,5 млрд. куб. метра.

Капацитетът на газовата инфраструктура между Украйна и Русия е 114 млн. куб. метра природен газ на ден. Това означава, че за достигане на необходимите обеми газ са нужни два месеца, изчисли Александър Новак.

От 1 юли Украйна спря да предплаща за природния газ, купуван от Русия, съответно и руската „Газпром“ спря да доставя суровината в страната. В същото време се увеличават количествата газ, купувани от Украйна от Словакия през интерконекторните връзки, построени в края на миналата година.

Киев спря да плаща за руския газ , защото не можа да се разбере с Русия за цената за третото тримесечие. „Газпром“ предложи цена от 247 долара за 1 000 куб. метра, докато „Нафтогаз“ настояваше за 200 долара.

Според руски анализатори обаче Киев няма пари, за да предплати, и затова е поставил искането за толкова ниска цена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още