fallback

Ципрас спечели подкрепата на ключов партньор

Гръцкият премиер беше силно критикуван от депутати в собствената си партия СИРИЗА заради тежките условия в споразумението

19:06 | 14.07.15 г. 20

След маратон от срещи с политически лидери гръцкият премиер Алексис Ципрас успя да си спечели важната подкрепа на коалиционния партньор ANEL (Независими гърци), съобщава The Guardian.

В предишните часове лидерът на партията Панос Каменос, който е министър на отбраната в кабинета, критикуваше споразумението, постигнато след 17-часови преговори в Брюксел. В понеделник той имаше среща с премиера и обясни, че няма да подкрепи споразумението, но няма и да подаде оставка. След днешната си среща с Ципрас обаче той вече заявява, че ще застане зад правителството.

Основната критика, на която е подложен Ципрас и от редиците на своите поддръжници, е свързана с приемането на условието за създаване на приватизационне фонд на стойност 50 млрд. евро. Всъщност кредиторите на Гърция от години настояват за ускоряване на раздържавяването на ключови сектори, като енергетиката, но Атина така и не изпълняваше това искане.

Гръцкият премиер проведе ключови разговори със своите депутати днес, опитвайки се да спечели подкрепата им за споразумението и да опази целостта на СИРИЗА. На този етап подкрепата в парламента изглежда гарантирана, защото Ципрас ще може да разчита на одобрение от опозицията. Въпросът обаче е дали след това ще има достатъчно подкрепа от депутатите си, за да може да продължи да управлява. 

В Гърция се засилват и коментарите, че Ципрас ще поиска сформиране на правителството на националното съгласие. Заговори се и за промени в кабинета, защото двама от министрите не са подкрепили плана на Ципрас.

Много от депутатите от „Независимите гърци“ посочиха, че споразумението е по-тежко от одобреното от гръцкия парламент в събота. По тази причина то е недопустимо. Лидерът им Каменос обаче е категоричен, че ще подкрепи Ципрас.

„За всички в Европа стана ясно, че в сърцето на Европа стана преврат. Премиерът беше подложен на натиск да подпише много различно споразумение. А този преврат продължава и в Гърция, където някои искат да видят оставката на правителството“, коментира той.

По-рано депутати от СИРИЗА заявяваха категорично, че коалицията трябва да бъде запазена на всяка цена. Бившият финансов министър Янис Варуфакис, смятан за един от съюзниците на Ципрас, обаче свърза постигнатото споразумение с Договора от Версай*, подписан през 1919 година.

„То няма нищо общо с икономиката, няма да върне Гърция на пътя на възстановяването“, коментира той пред австралийското ABC.

Междувременно гръцкото издание Kathimerini публикува част от плановете, които Ципрас ще внесе в парламента. В него са предвидени приходи от 3,17 млрд. евро във връзка с промените в данъчната система и в частност от данък добавена стойност (ДДС) към 2,4 млрд. евро.

Според варианта, с който се е сдобило изданието, в плана няма мерките срещу ранното пенсиониране, които изискват допълнително съгласуване, и това може да предизвика нови спорове с кредиторите.

По-късно днес Алексис Ципрас ще даде интервю за телевизионния канал ERT1. Това ще е четвъртото изявление на премиера към гърците в рамките на седмица.

* Версайският мирен договор слага край на Първата световна война. Германия не е допусната до преговорите и по тази причина той се смята за диктат и германците започват да се противопоставят на наложените им условия.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още