fallback

И фондовите пазари на Стария континент са "грекзалтирани"

Инвеститорите залагат, че няма да има Grexit, макар и споразумението между Гърция и еврозоната още да не е подписано

19:30 | 13.07.15 г. 1

Водещите индекси на европейските борси приключиха първата сесия за седмицата с ръстове, породени от постигнатите компромиси между Гърция и еврозоната по време на многочасови маратони в Брюксел през уикенда. Разговорите се водеха на различно ниво – финансови министри и лидери на еврозоната, но в крайна сметка беше намерено решение.

На този етап пазарите реагират на избягването на излизането на Гърция от еврозоната, посочва CNBC. В същото време това споразумение трябва да получи одобрението на правителството на Ципрас и на парламента, а ситуацията в Атина е сложна.

Но дори и при това положение паневропейският Stoxx Europe 600 записва ръст от 1,97% до ниво от 396,46 пункта. Сред големите печеливши е банковият сектор, част от индекса, който беше под натиск през миналата седмица, когато не се знаеше какво ще се случи с гръцките банки.

Сред водещите акции в паневропейския бенчмарк са тези на Natixis. Те поскъпнаха с почти 3% до цена от 6,90 евро. Акциите на Societe Generale се търгуваха при цена от 43,55 евро за брой или ръст от 2,6%.

Въпреки появилите се слухове по-рано днес, засега банките в Гърция остават затворени. ЕЦБ запазва и размера на ликвидната подкрепа – до 1 млрд. евро на ден.

Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса – DAX 30, записва ръст на стойността си от 1,5% до 11 484,38 пункта. Френският САС 40 обаче се повиши с почти 2% и затвори търговския ден на ниво от 4 998,1 пункта.

В Лондон FTSE 100 отчете ръст от 0,97% до ниво от 6 737,95 пункта.

Фондовата борса в Атина остава затворена за поредна седмица. Продължава и банковата ваканция в страната. 

Задълбочават се загубите на еврото - вече е с повече от 1%. Единната валута се разменя при курс 1,1081 долара за едно евро, предаде Market Watch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още