fallback

Гръцки министър очаква капиталовият контрол да остане още поне два месеца

Йоргос Статакис смята, че банките могат да отворят още следващата седмица, ако този уикенд бъде постигнато споразумение с кредиторите

22:11 | 11.07.15 г. 4

Капиталовият контрол, наложен върху гръцките банки, ще остане в сила поне още два месеца, обяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис в събота, цитиран от Ройтерс.

Това се случва на фона на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в Брюксел, които обсъждат искането на Атина за нов спасителен пакет. Според източници на Ройтерс сред министрите има консенсус, че Атина трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да ги убеди, че заслужава нова сделка.

Статакис заяви в ефира на гръцката Mega TV, че банките могат да отворят отново още следващата седмица, ако този уикенд бъде постигнато споразумение с кредиторите, но останалите ограничения върху тегленията и износа на валута ще останат в сила за повечето.

„Това ще остане в сила още два или няколко месеца”, заяви той.

Гръцкият парламент вече подкрепи предложения пакет от реформи от правителството на Алексис Ципрас, като 251 от 300 депутати гласуваха „за”. Лявата партия на Ципрас беше избрана именно за да се противопостави на сходни мерки за ограничаване на разходите.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още