fallback

Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

В същото време опрощаване на задължения е невъзможно, защото ще наруши системата на ЕС, смята Шойбле

21:03 | 09.07.15 г. 85

Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга си като част от нова програма за отпускане на заем, която трябва да направи жизнеспособна икономиката на Гърция, пише „Ройтерс”.

Признанието е на германския финансов министър Волфганг Шойбле и идва часове преди да изтече крайният срок, който Атина има да внесе искането си за нови заеми в замяна на увеличаване на данъците и пенсионна реформа.

Предложението трябва да бъде представено на кредиторите и европейските партньори до полунощ днес централноевропейско време. Идеята е по този начин страната да избегне рецесия, както и излизане от еврозоната. Волфганг Шойбле обаче не крие скептицизама си, че Гърция ще успее да остане във валутния съюз.

Германският финансов министър призна още, че заемите на южната ни съседка се нуждаят от преструктуриране и допълни, че констатацията на Международния валутен фонд (МВФ), че устойчивостта на дълговете на Гърция не е възможна без опрощаване.

В същото време обаче той добави: „Не може да има орязване, защото това би довело до нарушение на системата на Европейския съюз”.

По време на пресконференция във Франкфурт Шойбле не даде отговор как може да бъде решен проблемът.

Срещата на представителите на EС, на която ще бъдат обсъдени предложенията на Атина, ще се проведе в неделя. Председател на заседанието ще бъде председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Днес той също призова да бъдат отпуснати известни облекчения за Гърция, ако премиерът Алексис Ципрас най-накрая успее да предостави убедителни реформи. 

В момента гръцкият премиер се опитва да прокара предложенията в гръцкия парламент, като е подложен на критики в крайно лявото крило на собствената си партия СИРИЗА. 

Кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още