IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Вероятността Гърция да напусне еврозоната e 85%

Последствията от тази ситуация са тежка икономическа рецесия и социални вълнения, заяви главният икономически съветник на Allianz

12:45 | 29.06.15 г. 15
Ел-Ериан: Вероятността Гърция да напусне еврозоната e 85%

Вероятността Гърция да бъде принудена да се оттегли от еврозоната в следващите няколко седмици е 85%, заяви популярният инвеститор и главен икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан.

"Ние вече виждаме това, което икономистите наричат "внезапно спиране" – когато платежната система престава да действа. Последствията от тази ситуация са тежка икономическа рецесия и социални вълнения. Така че е много трудно да се предвиди по-нататъшното присъствие на Гърция в еврозоната", каза той в интервю за Bloomberg.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че банките в страната няма да работят до 6 юли. Правителството предприе тази стъпка, за да спре изтичането на капитали от страната, след като Европейската централна банка запази размера на спешната си ликвидна подкрепа за банковия сектор.

Гърците ще могат да теглят всеки ден от банкоматите не повече от 60 евро. Освен това е забранено прехвърлянето на пари в чужбина. Гръцките власти все пак обещаха, че ограниченията няма да засегнат туристите.

Последното заседание на Еврогрупата в Брюксел между представители на гръцкото правителство и международните кредитори подчерта значителните различия по отношение на реформи в страната и фискалните ограничения.

На 5 юли в страната ще се проведе референдум, на който гражданите ще трябва да решат дали да приемат условията на кредиторите. Евентуална подкрепа за позицията на правителството против строгите икономии най-вероятно ще означава, че Гърция ще напусне еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
КОГА *** *** ЩЕ МИ ОТГОВОРИШ КОНКРЕТНО И ЯСНО, НА КОНКРЕТНО И ЯСНО ПОСТАВЕНИТЕ ОТ МЕН ВЪПРОСИ, А ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Ти не разбираш :))) КРАС знае висчко буаххахах :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Стига си писал глупости! Еврото си е евро и се емитира от ЕЦБ. Няма гръцко, германско и т.н. евро. Евробанкнотите в Гърция няма нужда да се извеждат от оборот, а просто като му свърши еврото на гръцкото правителство ще е принудено да плаща заплатите, пенсиите и т.н. в драхми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Според мен шансът да останат в еврозоната е 85%, но играят играта за изнудване и след посления момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 20
крас
преди 9 години
ТОЗИ ПЪК КАК ГИ СМЕТНА ТЕЗИ 85% ?!МНОГО ЛУДИ!И ВСЕ АПОКАЛИПТИЧНИ КАРТИНИ ЗА ГЪРЦИЯ. А КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, СЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО НА ГЪРЦИЯ ОТ НЕГО?ЗАМЯНАТА НА "ГРЪЦКОТО" ЕВРО С ДРАХМАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДШЕСТВАНО ОТ ИЗТЕГЛЯНЕТО МУ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ. КАК КОРИФЕИТЕ НА ФИНАНСОВАТА МИСЪЛ ВИЖДАТ ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ СВЪРЗАНА С ИЗВАЖДАНЕТО ОТ ОБРЪЩЕНИЕ НА ГРЪЦКИТЕ ЕВРОБАНКНОТИ???МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ТОЗИ ПРОБЛЕМ!НАЛИ УТРЕ НАПУБЛИКАТА ЩЕ И СВЕТНЕ, ЧЕ ОСВЕН ГРЪЦКО ИМА И НЕМСКО , ИТАЛИАНСКО ИСПАНСКО ..... ЕВРО!!НАЛИ ЩЕ СЕ ПОЯВИ РАЗЛИКА В ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО НА ТАЗИ УЖ ЕДИННА ВАЛУТА.Всеки ще желае да притежава не италианско, испанско и португалско евро които са обезпечени от националните банки на съответните държави , а НЕМСКО ЕВРО ОБЕЗПЕЧЕНО С АКТИВИ НАБУНДЕСБАНК!НЕ МИ СЕ ИСКА ДА МИСЛЯ КАК ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТОКОВО ПАРИЧНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ С УЖ ЕДИННАТА ВАЛУТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още