IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Вероятността Гърция да напусне еврозоната e 85%

Последствията от тази ситуация са тежка икономическа рецесия и социални вълнения, заяви главният икономически съветник на Allianz

12:45 | 29.06.15 г. 15
Ел-Ериан: Вероятността Гърция да напусне еврозоната e 85%

Вероятността Гърция да бъде принудена да се оттегли от еврозоната в следващите няколко седмици е 85%, заяви популярният инвеститор и главен икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан.

"Ние вече виждаме това, което икономистите наричат "внезапно спиране" – когато платежната система престава да действа. Последствията от тази ситуация са тежка икономическа рецесия и социални вълнения. Така че е много трудно да се предвиди по-нататъшното присъствие на Гърция в еврозоната", каза той в интервю за Bloomberg.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че банките в страната няма да работят до 6 юли. Правителството предприе тази стъпка, за да спре изтичането на капитали от страната, след като Европейската централна банка запази размера на спешната си ликвидна подкрепа за банковия сектор.

Гърците ще могат да теглят всеки ден от банкоматите не повече от 60 евро. Освен това е забранено прехвърлянето на пари в чужбина. Гръцките власти все пак обещаха, че ограниченията няма да засегнат туристите.

Последното заседание на Еврогрупата в Брюксел между представители на гръцкото правителство и международните кредитори подчерта значителните различия по отношение на реформи в страната и фискалните ограничения.

На 5 юли в страната ще се проведе референдум, на който гражданите ще трябва да решат дали да приемат условията на кредиторите. Евентуална подкрепа за позицията на правителството против строгите икономии най-вероятно ще означава, че Гърция ще напусне еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Нетът е пълен с фейк новини и тъпотии, които надлежно се коментират от наточени бройлери със същите типови характеристики.Питах, защото в други стотии се опитваше да коментираш по-сериозни събития и процеси, та реших да си изясня как да те класифицирам... хахаха!Само за протокола - тези стоки се търгуват в Гърция и Турция от години! Това изнася сега България, не роботи и машини, както едно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
tonino
преди 9 години
На всичко.....Както и на стоките,които са обект на тази "контрабанда"....:))) Контрабандистите нещо много ниско са паднали.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 12
крас
преди 9 години
"Европа се проваля в това да осигурява едновременно демокрация и монетарен съюз, който е в състояние да обслужва банките си. Демократичен монетарен съюз е този, който не променя достъпа на клиентите до банковите им сметки заради това, че са гласували за определени решения в даден момент от историята на страната си. "Това е мрачен час за Европа", каза Варуфакис.Това което правят ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ се нарича изнудване!Надявам се да си получат заслуженото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ти на кое конкретно се смееш - на това, че се извършва търговска дейност между гръцки и български субекти, или на пълния нонсенс на твърдението за незаконния характер на тази дейност поради тъпата причина, че между България и Гърция няма граница за стоки и товари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 15
крас
преди 9 години
КОЛКО СИ ***!ПРОСТО УДИВИТЕЛНО ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 12
крас
преди 9 години
ВСЪШНОСТ ТОЧНО ИЗВАЖДАНЕТО ОТ ОБРЪЩЕНИЕ НА ГАРАНТИРАНОТО ОТ НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА ГЪРЦИЯ ЕВРО С БУКВИЧКА ПРЕД НОМЕРА "Y" Е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ЕЦБ!ПОСЛЕДИЦИТЕ СА НЕПРЕДВИДИМИ. КОГАТО ПАЗАРИШ С НЕМСКО ЕВРО НАЛИ НЯМА ДА ТИ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ ТИ ВРЪЩАТ РЕСТО ИСПАНСКО ИТАЛИАНСКО ИЛИ ПОРТУГАЛСКО ЕВРО?НАЛИ НЕ Е ВСЕ ЕДНО КОЯ БАНКА ГАРАНТИРА С АКТИВИТЕ СИ ЗА ДАДЕНИЯ КУПЮР?НАЛИ ТОВА ЩЕ СЪЗДАДЕ ПАЗАР НА ЕВРОБАНКНОТИ С ЕДНА И СЪЩА ОТРАЗЕНА НА ТЯХ СТОЙНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
tonino
преди 9 години
Значи гръцките евра вече са в България.......:) Депутати от Сирирза са подали сигнал за контрабанда на стоки на българо-гръцката граница......:)"Депутати от СИРИЗА внесоха запитване до министрите на финансите, вътрешните работи и административната реорганизация, в което твърдят, че на гръцко-българската граница се извършва масова контрабанда на стоки.Според тях става дума за незаконен внос на дървесина, печки за отопление, цимент, алуминиева дограма, брашно, торове и други." Ахахахахахааххахахахахаха......Незаконен внос на дървесина, печки за отопление, цимент, алуминиева дограма, брашно, торове и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
IMRO
преди 9 години
Не мисля, MZ/X, ти разсъждаваш с логиката на нормален и отговорен човек. Ципрас и Варуфакис не са нито едно от двете. Ще направят всичко, за да се задържат на гребена на вълната, ако ще да превърнат страната си в Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
крас
преди 9 години
В ГРЕШКА СИ!ПРЕД НОМЕРА НА ВСЯКА ЕВРОБАНКНОТА ИМА БУКВА КОЯТО ОБОЗНАЧАВА НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА КОЯТО С АКТИВИТЕ СИ ГАРАНТИРА СТОЙНОСТТА Й!Пред гръцкото евро е буквичката "Y", а пред това на Бундесбанк е с буквичката "Х" !!ТВОЕТО ЕВРО КАКВО Е - ГРЪЦКО , НЕМСКО , ИНАЛИАНСКО ИЛИ МОЖЕ БИ ПОРТУГАЛСКО?Бих ти препоръчал да обърниш копюрите си в НЕМСКИ ЕВРА!Все пак бундесбанк е по стабилна отостаналите!ПОБЪРЗАЙ ДОКАТО ДРУГИТЕ ОЩЕ НЕ СА ОСЪЗНАЛИ ЧЕ ЕВРОТО НЕ Е ЧАК ТОЛКАВА ЕДИННА ВАЛУТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
tonino
преди 9 години
В определени случаи крайните срокове не са толкова крайни....:) Примерно за иранската ядрена програма,преговорите с Гърция......Никога не е късно да се преговаря по тези въпроси.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още