fallback

Ел-Ериан: Вероятността Гърция да напусне еврозоната e 85%

Последствията от тази ситуация са тежка икономическа рецесия и социални вълнения, заяви главният икономически съветник на Allianz

12:45 | 29.06.15 г. 15

Вероятността Гърция да бъде принудена да се оттегли от еврозоната в следващите няколко седмици е 85%, заяви популярният инвеститор и главен икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан.

"Ние вече виждаме това, което икономистите наричат "внезапно спиране" – когато платежната система престава да действа. Последствията от тази ситуация са тежка икономическа рецесия и социални вълнения. Така че е много трудно да се предвиди по-нататъшното присъствие на Гърция в еврозоната", каза той в интервю за Bloomberg.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че банките в страната няма да работят до 6 юли. Правителството предприе тази стъпка, за да спре изтичането на капитали от страната, след като Европейската централна банка запази размера на спешната си ликвидна подкрепа за банковия сектор.

Гърците ще могат да теглят всеки ден от банкоматите не повече от 60 евро. Освен това е забранено прехвърлянето на пари в чужбина. Гръцките власти все пак обещаха, че ограниченията няма да засегнат туристите.

Последното заседание на Еврогрупата в Брюксел между представители на гръцкото правителство и международните кредитори подчерта значителните различия по отношение на реформи в страната и фискалните ограничения.

На 5 юли в страната ще се проведе референдум, на който гражданите ще трябва да решат дали да приемат условията на кредиторите. Евентуална подкрепа за позицията на правителството против строгите икономии най-вероятно ще означава, че Гърция ще напусне еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още