fallback

Датската либерална партия "Венстре" ще управлява сама

Новият премиер на кралството Ларс Льоке Расмусен представи своето правителство на малцинството

12:48 | 28.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Новият датски премиер и лидер на Либерална партия "Венстре" Ларс Льоке Расмусен представи днес своето правителство на малцинството, но подкрепяно от парламентарно мнозинство, предаде DPA.

Вицепредседателят на "Венстре" Кристиан Йенсен е новият министър на външните работи. Финансовото министерство пък е поверено на Клаус Хьорт Фредериксен, който заемаше същия пост при предишното правителство на Расмусен между 2009 и 2011 г., предава БТА.

Расмусен не успя да състави коалиция с другите десноцентристки партии, спечелили депутатски места в 179-местния парламент на изборите на 18 юни. Вчера той обяви, че "Венстре" ще управлява сама.

Либералната партия събра 19,5% от гласовете на изборите и 34 депутатски места, след популистката и враждебна към имиграцията Датска народна партия (ДНП), с 37 места, и управлявалата досега Датска социалдемократическа партия (ДСДП) с 47 места.

ДНП заяви, че не иска да управлява, а левите партии не успяха да съберат мнозинство и премиерката Хеле Торнинг-Шмит призна поражението на своята партия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 06.09.22 г.
fallback