fallback

Уилбър Рос: Не се притеснявам за инвестициите си в гръцкия банков сектор

Атина не може да си позволи да фалита, заявява американският милиардер

15:11 | 19.06.15 г. 1

Уверен съм, че инвестициите ми в третата по големина банка в Гърция ще успеят, въпреки че страната се приближава до фалит, заяви пред CNBC американският милиардер Уилбър Рос.

Рос, който е известен със своите вложения в проблемни активи, е един от група инвеститори, които вложиха 1,3 млрд. евро в Eurobank Ergasias SA през май миналата година, част от която е и българската Пощенска банка.

Гръцките банки бяха тежко засегнати в последните дни, като само през тази седмица бяха изтеглени депозити на стойност около 3 млрд. евро. Това породи опасения за ново изпадане в рецесия на фона на несигурността по отношение на бъдещето на страната.

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори удариха за пореден път на камък през тази седмица, което повиши още повече опасенията, че Атина ще изпадне във фалит и ще бъде принудена да напусне еврозоната.

Рос посочи, че към момента инвестициите му в гръцкия кредитор са губещи, но припомни, че е направил подобно вложение по-рано в Ирландия, която също бе тежко засегната в разгара на кризата. Миналата година милиардерът продаде дела си в ирландска банка за почти половин милиард евро – близо три пъти повече от стойността на инвестицията, направена по време на кризата в еврозоната.

Според него Гърция ще постигне споразумение с кредиторите си, защото евентуален фалит ще доведе до "пълна бъркотия" в икономиката ѝ.

"Гърция не може да си позволи да фалира, няма нужната ликвидност в страната в момента", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още