fallback

ЕК глоби с 68 млн. евро германска компания за автомобилни части

Причината са обвиненията са картелно споразумение

17:44 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) наложи днес глоба от 68 милиона евро на германския производител на автомобилни части Eberspaecher за манипулиране на цените на отоплителни системи за коли и камиони в сговор с единствения друг участник на този пазар – германската Webasto, информираха DPA и AFP. 

Двете компании са единствените, които доставят отоплители в Европа. Те са координирали цените и са си разпределяли клиентите, посочи ЕК. 

Отоплителите поддържат автомобила топъл, докато е паркиран. Картелното споразумение е засегнало голяма част от европейското автомобилостроене и в крайна сметка - купувачите на коли и камиони, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. 

Webasto избегна потенциална глоба от 222 млн. евро, съобщавайки на властите за картела. Глобата на Eberspaecher пък е намалена, тъй като компанията е съдействала при разследването и е приела споразумение. 

Разследването започна с внезапна инспекция при Eberspaecher през 2013 г. То установи, че двете компании са поддържали картела 10 години - от септември 2001 г. 

Европейската комисия има правомощия да налага глоби в размер до 10% от годишния глобален оборот на компании, нарушили европейското законодателство, пише БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още