fallback

Словакия: За ЕС и Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължи

„Турски поток” трябва да е само План Б, смята словашкият външен министър Мирослав Лайчак

09:45 | 17.06.15 г. 2

И за ЕС, и за Русия е по-евтино транзитът на газ през Украйна да продължи, коментира словашкият външен министър Мирослав Лайчак, цитиран от руското издание „Ведомости”.

„Разбира се, затова е необходимо да има договор между Русия, Украйна и Европейския съюз”, допълни още дипломатът.

В случай, че и „Турски поток” бъде построен, Братислава предлага реализацията на проекта Eastring, който да свърже тръбите на газопровода с газопреносната мрежа на Словакия. По този начин природният газ от Русия ще може да се насочи към Централна Европа и така да бъдат гарантирани доставките за Стария континент.

„Турски поток” обаче е просто План Б за Словакия, стана ясно още от думите на Лайчак. „План А е транзитът да продължи”, допълни той.

Плановете на „Газпром” са след 2019 година да прекрати транзита през Украйна с мотива безопасност на доставките на природен газ. В същото време компанията има дългосрочни договори с европейски държави, които получават газ само през Украйна. Една от тях е и България.

Преди седмици анализи на руска консултантска компания показаха, че до 2020 година Русия няма да може да заобиколи Украйна, за да изпълни задълженията към клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още