fallback

Московиси: Ситуацията с Гърция е проблем за европейския проект

Еврото има две характеристики – почтеността и необратимостта, заяви комисарят по икономическите въпроси на ЕС

18:35 | 16.06.15 г.

Комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз (ЕС) Пиер Московиси отново подчерта значението на запазването на Гърция в еврозоната след последните изявления на европейски представители, според които затъналата в дългове страната може да напусне 19-членния блок.

"Всяка страна, която напусне еврото, или която страда вътре в рамките на еврозоната, е проблем за европейския проект и за единната валута като проект", заяви Московиси на пресконференция в Брюксел във вторник. "Ето защо ние трябва да го избегнем".

Преговорите за дълга са в задънена улица, тъй като двете страни не могат да се разберат за реформите в пенсионната система и пазара на труда на Гърция, както и от размера на първичните бюджетни излишъци в страната. Ситуацията ескалира, след като спасителната програма на средиземноморската страна изтича на 30 юни и Гърция ще се изправи пред редица изплащания на заеми през следващите месеци.

Въпреки че ЕС е достатъчно силен, за да се справи с "всякакъв вид ситуация", значението на еврозоната е по-голямо, отколкото само една група от страни с фиксирани валутни курсове, добави Московиси.

"Аз споделям двете характеристики на еврото", отбеляза той. "Първата е почтеността, а втората – необратимостта", изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още