fallback

Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

Санкциите не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, твърди Аштън Картър

08:44 | 15.06.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ може да обявят до края на юни, че ще разположат танкове и други бойни машини в Източна Европа и балтийските страни, съобщава Bloomberg, като се позовава на служител на американското министерство на отбраната.

Пентагонът се опитва да състави план за разполагане на оборудване за 5000 войници в около шест страни в рамките на опитите на Вашингтон да вдъхне увереност на притеснените си съюзници относно намеренията на Русия. Американският министър на отбраната Аштън Картър може да обяви американския план в Брюксел, където той ще се срещне със своите колеги от останалите страни от НАТО на 24 и 25 юни. САЩ трябва да доуточнят подробности от плана с някои страни, е заявил още пред агенцията анонимност източник. 

Разполагането на американска тежка техника в най-източните страни от НАТО ще бъде значителна стъпка за противодействие на руската агресия, твърди Анджела Стънт, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания в университета за външна политика „Джорджтаун“ във Вашингтон. В случай, че планът бъде одобрен, САЩ ще изпратят военно оборудване за цяла бригада, което означава между 3000 и 5000 войници. „Ефектът за възпирането, както ние обикновено го разбирамe, не сработи", каза Стент. „Ето защо вероятно е време да се направи нещо, за да се опитаме да засилим доверието към възпиращия ефект срещу по-нататъшно насилие".

Картър заяви пред репортери този месец, че американските и европейските санкции не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, където руски военни може би подпомагат сепаратистите в битката им срещу правителството на Киев.

През февруари пред Army Times командващият американските сили в Европа, генерал-лейтенант Бен Ходжис, заяви, че е провел проучване в балтийските страни, Полша, Румъния и България, за да разбере дали в тези страни трябва да бъде изпратена допълнителна техника.

За плана в неделя писа и  New York Times. Предложението, ако бъде одобрено, ще означава, че за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние. Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието, писа медията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
fallback