fallback

Варуфакис не вярва някой в Европа да желае истински Grexit

Гръцкият финансов министър се надява ЕС и МВФ да са блъфирали в първите си официални коментари за излизането на Атина от еврозоната

12:11 | 13.06.15 г. 6

Гърция не вярва някой от европейските й партньори да желае непременно страната да напусне еврозоната (Grexit), смята финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, цитиран от „Ройтерс”.

Агенцията коментира, че изявлението идва в момент, когато се очаква споразумение между Атина и кредиторите за получаване на помощ срещу реформи.

В интервю пред ВВС Варуфакис коментира, че се надява ЕС и Международният валутен фонд да са блъфирали по отношение на първите официални коментари за действия при дефолт на Гърция и излизане от еврозоната.

"Не вярвам никой отговорен европейски бюрократ или политик да има желание да поеме по този път", каза Варуфакис. 

В момента Атина води критични преговори в опит да се разбере с кредиторите за натрупаните дългове и да получи 7,2 млрд. евро - последният транш от втората спасителна програма в размер на общо 240 млрд. евро.

В началото на юни правителството отложи плащане от 300 млн. евро за МВФ с уговорката, че може да се разплати с Фонда, превеждайки 1,6 млрд. евро наведнъж в края на месеца.

В момента в хазната на Гърция няма нужните средства и ако не получи последния транш, ще откаже плащането. Социалният министър Панос Каменос изчисли, че без транша в края на юни страната ще може да плати само пенсии и заплати. 

Днес в Брюксел се провежда пореден кръг от преговорите между страните, а в петък съобщение на гръцкото правителство гласи, че развръзката, при това положителна, е по-близка от всякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още