fallback

ЕК: Предложенията на Гърция за реформи не отговарят на договореното

Топката е изцяло в полето на правителството в Атина, заявиха от Брюксел

15:07 | 10.06.15 г. 5

Най-новото гръцко предложение за реформи с цел деблокиране на финансирането за Атина не е това, което бе договорено преди седмица, заяви Европейската комисия (ЕК), връщайки топката в полето на Атина да излезе с други идеи, предава Ройтерс.

Гърция все по-бързо изчерпва на средствата си и трябва да постигне споразумение от типа "пари за реформи" с кредиторите си, за да избегне фалит още този месец. До 19 юни средиземноморската страна трябва да изплати 1,6 млрд. евро към Международният валутен фонд.

"Техническата работа продължава с опитите да се сближат различните позиции и да се създадат условия за единодушно съгласие между всички 19 члена на еврозоната", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

"Относно тази последни усилия Комисията е на мнение, че топката сега е изцяло в гръцкото правителство, което трябваше да предприеме последващи действия по споразумението по време на срещата с президента Юнкер миналата сряда вечер", заяви Схинас на брифинг.

" Европейският комисар по икономически и парични въпроси комисар Пиер Московиси информира гръцки правителствени представители вчера следобед, че най-новите предложения не отразяват състоянието на обсъжданията миналата сряда вечер между председателя Юнкер и премиера Ципрас и тези между комисар Московиси и гръцките министри в понеделник следобед", каза още говорителят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още