fallback

"Газпром" и Eni обсъдиха проекта "Турски поток"

Част от руския газ Италия получава през Украйна, а "Газпром" заяви, че след 2019 година транзит през страната няма да има

12:37 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководителят на „Газпорм“ Алексей Милер и директорът на италианската Eni Клаудио Дескалци обсъдиха доставките на руски природен газ в Италия, гласи кратко съобщение на сайта на руския газов гигант.

От него става ясно още, че двамата са дискутирали и проекта „Турски поток“, както и увеличаването на капацитета на „Син поток“. Подробности за постигнати договорки по тези теми обаче не са посочени.

Италия е един от големите пазари на „Газпром“ в Европа. През миналата година в страната са доставени 21,7 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Част от суровината за Италия минава през Украйна, но Рим има и други алтернативи - внос от Алжир, Холандия и Норвегия, както и чрез терминала за втечнен газ край Специя.

Във вторник от „Газпром“ бяха категорични, че след 2019 година договор за транзит на природен газ през Украйна няма да бъде подписван. Това обаче поставя редица въпросителни как Русия ще изпълни задълженията си по дългосрочни договори с европейски държави, някои от които изтичат през 2035 година.

Анализ на руска консултантска компания преди дни показа, че дори и с реализацията на „Турски поток“ през 2020 година „Газпром“ няма да може да достави договорените количества газ, заобикаляйки Украйна.

Заместник-директорът на „Газпром“ Александър Медведев коментира за първи път и финансовата страна на проекта „Турски поток“. Според него първата тръба на „газопровода ще струва около 3,3 млрд. евро. Той се базира на изчисленията на компанията за морската част на „Южен поток“, чиято стойност беше определена на 13,2 млрд. евро за четирите тръби.

„Турски поток“ до голяма степен повтаря трасето на „Южен поток“, който беше спрян от президента на Русия Владимир Путин в началото на декември 2014 година. Досега обаче от „Газпром“ не са съобщили официално на своите партньори за спирането на този проект.

Плановете сега са тръбите да завият към Турция, а не към българския бряг. След това газопроводът продължава по територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Оттам европейските клиенти на „Газпром“ трябва да намерят начин да транспортират суровината до собствената си страна, заявиха от компанията.

На този етап обаче развитието на „европейската“ част от газопровода буксува. Гърция изрази своята готовност да участва в проекта, но не е ясно как ще бъде финансирана реализацията му. В същото време Македония заяви, че няма да допусне тръбите, ако Европейската комисия не одобри проекта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още