fallback

11 000 пункта станаха мечта за Dax*

Водещият германски борсов индекс изтри 1000 пункта за месец и половина

15:52 | 09.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Около 1000 пункта спад за шест седмици. Това е мрачната статистика за водещия германски борсов индекс Dax. Само през последните десет дни на търговия бенчмаркът загуби 900 пункта.

„В Dax има тенденция към слабост“, твърди пазарният експерт на икономическата телевизия n-tv Корина Волфайл. Този сценарий е особено чувствителен и във вторник.

Още в началото на сесията Dax пое надолу, като спадът се задълбочи, а към обяд минусът бе от 1,5 на сто до 10 902 пункта. По този начин символичният праг от 11 000 пункта остава доста назад. Технологичният подиндекс TecDax се свива с 2,4 на сто до 1621 пункта. 

Със спада под границата от 11 150 пункта водещият индекс не само  влошава своята техническа диаграма, а германският пазар на ценни книжа по този начин минава в режим на корекция.

Две постоянни теми занимават инвеститорите – дълговият спор с Гърция и промяната на лихвените проценти в САЩ. По отношение на второто събитие има все повече намеци, че промяната ще се случи през септември. „Повишаващите се лихви обаче са алтернатива на инвестициите в акции“, казва Волфайл.

Допълнителен натоварващ фактор е и засилващото се евро, което днес премина границата от 1,13 долара, а след това падна отново по-долу. По обяд общата валута се котираше за 1,1275 долара. 

Другият негативен фактор са неводещите до пробив преговори с Атина. Късно в понеделник се появи информация, че кредиторите на страната са предложили удължаване на спасителната програма до края на март 2016 г. Правителството обаче не се е съгласило с условията за това.  Участието на еврозоната в сегашната спасителна програма на стойност над 245 млрд. евро изтича в края на юни. Несигурността за онова, което може да се случи след този срок, е видима и у инвеститорите, твърдят борсови участници.  Междувременно днес котировките на акциите на фондовата борса в Атина се повишиха заради появилите се надежди за пробив в преговорите между Гърция и международните кредитори, след като гръцкото правителство предаде ново предложение за реформи. 

Основният гръцки борсов индекс Athex се повиши с 1,42 процента до 775,48 пункта малко след 13 часа днес. Има различни предложения, включително нови предложения, получени тази сутрин, посочи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас Той добави, че предложенията ще бъдат оценени днес внимателно от гръцките кредитори - ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

В сряда се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на лидерите на ЕС, Латинска Америка и Карибите.

Гръцката телевизия Sky съобщи междувременно че атинският преговорен екип, в който влизат ръководителят на гръцкия преговорен екип Евклидис Цакалотос и държавният министър Никос Папас, е предал два документа за бюджетните цели на правителството и за това как да се покрие финансовият недостиг. 

* Актуално към 13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още