fallback

"Газпром": Няма риск за строителството на първата тръба на "Турски поток"

Газовият гигант е категоричен, че след 2019 година транзит през Украйна няма да има

14:58 | 09.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Газпром“ не вижда никакви рискове за строителството на първата тръба на „Турски поток“, коментира по време на пресконференция зам.-директорът на газовия гигант Александър Медведев, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Припомняме, че първата тръба на газопровода трябва да захранва само потребителите в Турция. Останалите три тръби ще преминават през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Оттам европейските клиенти на газовата компания ще трябва сами да транспортират газа до страната си.

За началото на строителството на новия газопровод се говори още от седмици, но на този етап няма предприети дейности. Не се говори и за начините за финансиране на проекта.

По време на пресконференцията Медведев потвърди категорично и че договорът за транзит през Украйна няма да бъде подновен след изтичането му през 2019 година.

В същото време обаче доклад на руска консултантска компания, разпространен вчера, показа, че дори и с изграждането на „Турски поток“ и отклоненията по Южния газов коридор, Русия няма да може да изпълни всички договори за доставка на газ в Югоизточна Европа. Някои от споразуменията изтичат чак през 2035 година.

В своето изложение Александър Медведев посочи още, че към 2025 година Европа ще се сблъска с дефицит на природен газ. Местният добив намалява и след десет години Старият континент ще изпита недостиг от 50 млрд. куб. метра годишно, които няма да могат да бъдат покрити и с внос. Става въпрос за дефицит на природен газ, за който няма сключени договори и транспортни маршрути за доставката му.

„Малко вероятно е вашингтонските мечтатели да успеят да доставят в Европа още 50 млрд. куб. метра годишно“, каза той.

Според очакванията на „Газпром“ през 2015 година средната цена на руския природен газ, продаван в Европа, ще бъде между 240-245 долара за 1000 куб. метра. Общият износ на компанията ще бъде в рамките на 154-155 млрд. куб. метра.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още