fallback

Срещата между Варуфакис и Шойбле - договорка още няма

Двамата министри са предложили различни подходи за решаването на гръцкия проблем

21:56 | 08.06.15 г. 9

Без договорка за отстъпки приключи днешната среща между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и неговият германски колега Волфганг Шойбле, съобщава АП.

Германското министерство на финансите обяви, че няма да има пресконференция след срещата.

Варуфакис отбелязва, че срещата се е състояла в “приятелска и продуктивна атмосфера”, но от нея така и не произлязоха положителни новини за преговорите на Гърция с нейните партньори.

Според официални представители на гръцкото министерство на финансите двамата министри са предложили различни подходи за решаването на гръцкия проблем.

Янис Варуфакис подчертава обаче, че не е пътувал до Берлин, за да преговаря за решение, което Шойбле иска да наложи.

“С Волфганг Шойбле имахме дълга и ползотворна дискусия. Това са трудни времена за Европейския съюз и по-специално за еврозоната и е отговорност на избраните политици да поемат отговорност на високо ниво и да се опитат да постигнат споразумение, което е необходимо за сближаването на еврозоната, на Европейския съюз”, посочи той.

Гръцкият министър отбелязва също, че "ние имаме общо разбиране на проблема и целта на срещата беше да се направи опит да се постигне съвместно проектирано и съгласувано решение”.

Срещата между Янис Варуфакис и Волфганг Шойбле се състоя само два дни преди критичната поредна среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, която ще се състои в Брюксел.

Междувременно marketwatch.com публикува информация, според която международните кредитори на Гърция са предложили удължаване на спасителния план до март 2016 г. Разногласията по условията, свързани с продължаващата подкрепа и какво ще се случи след това, рискуват да подкопаят и този план.

Част от спасителната програма за Гърция изтече в края на юни, което повдига въпроси около това как Атина ще продължи да обслужва дълговете си след това и да остане в европейския валутен съюз.

За да се гарантира, че страната няма да свърши парите, тя ще получи достъп до 10,9 млрд. евро, които са останали от фонда за рекапитализация на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още