fallback

Европейският банков регулатор пожела стрес тестове на 123 банки от еврозоната

Гръцките надзорни органи свършиха добра работа около преструктурирането на финансовия сектор, смята Даниел Нуи

16:30 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големите финансови институции в Европа трябва да преминат стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2016 г., за да се потвърди надеждността на тяхната работа. Това заяви в интервю за германския вестник Welt am Sonntag Даниел Нуи, ръководител на Европейския банков регулатор – структурата на ЕЦБ, която отговаря за надзора на кредитните институции в еврозоната.

"През следващата година отново в публичен формат ще се проведе цялостен стрес тест", каза Нуи. По думите ѝ симулацията на тежка финансова и икономическа криза може да не обхване всички 123 европейски кредитни институции, които са под прекия контрол на ЕЦБ в момента.

Ръководителят на Европейския банков регулатор не изключи възможността за отделни проверки в случай на секторни финансови рискове. 

Същевременно има постоянно по-малки, целеви тестове с оглед на определени рискове. "Винаги, когато поставяме на банките въпроса "Какво би станало, ако...", това представлява и един стрес тест", заяви Нуи. 

Тя коментира и проблема със стабилността на гръцките банки, особено на фона на продължаващото изтичане на капитали от средиземноморската страна и зависимостта ѝ от финансирането, предоставяно от Гръцката централна банка по линия на ЕЦБ.

"През последните няколко години гръцките надзорни органи свършиха добра работа във връзка с рекапитализацията и преструктурирането на финансовия сектор. Това се вижда и в резултатите от нашия стрес тест", каза тя, добавяйки, че никога преди банките в Гърция не са били "толкова добре подготвени" за кризата във финансовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още