IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас призова кредиторите да не унижават Гърция заради дълговете

Гърция е по-близо от всякога до споразумение с кредиторите си, смята премиерът на страната

21:30 | 05.06.15 г. 35
Ципрас призова кредиторите да не унижават Гърция заради дълговете

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди международните кредитори да не поставят унизителни условия към Гърция, съобщи ВВС. Преговорите с кредиторите са на „критично ниво”, каза той и допълни, че предложенията им са "абсурдни" и "нереалистични”.

От друга страна гръцкият премиер определи предложенията на Атина като реалистични и отговарящи на нуждите на кредиторите.

Ципрас уведоми депутатите по време на извънредно заседание на гръцкия парламент как вървят преговорите с кредиторите. Заседанието беше свикано по искане на премиера, който запозна лидерите на политическите партии защо няма напредък по преговорите. 

„Нуждаем се от слагане на край на мерките за икономии и облекчаване на дълга. Нуждаем се от споразумение, което да сложи край на темата за излизане на Гърция от еврозоната”, посочи още Ципрас на извънредното парламентарно заседание, пише БНР.

Той каза, че е бил изненадан неприятно от предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Никога не съм си представял, че лидерите на ЕС няма да могат да разберат, че нито един гръцки депутат не би гласувал за премахване на добавките за пенсионерите или за повишаване на ДДС върху електроенергията”, допълни Ципрас.

Премиерът на Гърция все пак заяви, че страната е по-близо от всякога до споразумение с кредиторите, допълва Huffington Post. „Времето изтича не само за нас, а за всички”, коментира още Ципрас и допълни, че преговорите са вече на финалната фаза.

По-рано днес Атина не плати 300 млн. евро, които дължи на Международния валутен фонд (МВФ). Според коментатори правителството на Ципрас може да обяви и предсрочни избори, ако страната не получи извънредна финансова помощ до края на месеца. 

Още видеа гледайте на сайта на TB Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 9 години
"...Та един фалит на Гърция може и да е за добро за всички. Хем те ще се дисциплинират, хем ние да се възползваме като дръпнем част от тяхната работа."E,...това са мокри сънища , братле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 9 години
не съм фен на сапунени сериали. Докато беше сеир, беше ОК ... ама вече стана част от пейзажа и ми писна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 9 години
еми Весо да те светна, идеята не е ние да ходим и да гастербайтстваме по света и най голямото ни щастие е да не фалира държавата приемник на български гастербайтери ... и така до безкрай, ние бедни, те да цоцат от ЕС и да пият узо... идеята е да си работим тук, да си плащаме данъците тук и ние да вървим на горе... капиш ;)Та един фалит на Гърция може и да е за добро за всички. Хем те ще се дисциплинират, хем ние да се възползваме като дръпнем част от тяхната работа.... разбира се има ред фактори зада се случи това. Но едно трябва да е ясно, правилата трябва да се спазват и всеки компромис води само до по лоши последствия... иначе и Ес за *** в тея преговори, шече трябваше да са дисциплинирани, а то 6 години.... още едно поколение мързели се роди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 9 години
От какво ти писнА , пич...да гледаш отстрани ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 9 години
Аз призовавам кредиторите ако може да унижат Гърция колкото се може повече, че ми писна вече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
За гастербайтерите винаги има работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
Vesko94
преди 9 години
От родна гледна точка Гърция не бива да бъде оставена да фалира. Що бъде пагубно за българите, работещи в гръцки предприятия. Дори и не искам да си помислям какво ще правят тези хиляди семейства, ако изведнъж секнат и малките им доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"По-рано днес Атина не плати 300 млн. евро, които дължи на Международния валутен фонд (МВФ)."Някак незабелязано , между другото , ей тъй в последното изречение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 12
Атанасио
преди 9 години
В океана от информация пресявам и анализирам по-важното и пиша навсякъде с цел(идеята ми е) да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем 3-те планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Изпратил съм отвореното писмо на 3-те държ.власти ,министерства , ДАНС и БАН ,и ''4-власт'' ,и на Европ.комисия и Парламент ,и на ООН но незнам дали са го прочели и разбрали Разделението на 3-те държ.власти е да се контролират взаимно и управляват но трябва тотална прозрачност и силно гражданско общество което също да контролира всичко - http://ime.bg/bg/articles/konsultativniyat-cinizym-na-administraciyata/ - не съм съгласен с всички становища на ИПИ но казват истини - http://ime.bg/bg/articles/myastoto-na-bylgariya-v-open-government-index-2015-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 12
Атанасио
преди 9 години
Гърция е предвестник на това което следва за Италия .Португалия МВФ дори си признаха - http://***.investor.bg/analizi/91/a/kolko-mnogo-e-prekaleno-mnogo-196144/,и съм обяснил в коментар 8 ,10-12Проф.Джозеф Стиглиц пред Bloomberg - http://darikfinance.bg/***/115051#commentsАКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ДО 1-2год. ЩЕ ИМА МИЛИАРДИ ЖЕРТВИ следствие хаоса който ще настъпи поради изчерпването на петрола ,глобалното затопляне и финансовата катастрофа И ЗНАМ КАК ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ,И СЪМ ОПИСАЛ ПОДРОБНО в коментар 8 ,10-12 тук - http://***.investor.bg/analizi/91/a/kolko-mnogo-e-prekaleno-mnogo-196144/Това е положението и на мен не ми харесва но това са фактите - истината Може да се оправи всичко ако се вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още